Menu Zavřít

Do Česka míří miliardy ze zahraničí

24. 3. 2011
Autor: profit

Trh s podnikatelskými nemovitostmi bude i letos pokračovat ve vzestupu ode dna. Týká se to jak Česka, tak Evropy i celého světa. Zahraniční investice do tuzemských nemovitostí by letos podle analytiků mohly vzrůst až o 200 procent.

Foto: Profimedia.cz

Střední a východní Evropa se stává atraktivnější pro stále více zahraničních investorů. „Podle aktuální studie naší společnosti, v rámci níž 350 firem sdělovalo své akviziční plány pro letošní rok, láká region střední a východní Evropy 24 procent oslovených investorů do nemovitostí. Před rokem považovalo region za atraktivní 16 procent investorů,“ říká Katarína Turňová z investičního oddělení v pražské pobočce CB Richard Ellis. „Sledujeme zvýšený zájem zahraničních investorů o akvizice v České republice, který by se měl v tomto roce projevit značným nárůstem objemu investic,“ pokračuje analytička. Odhaduje, že investoři můžou letos v Česku utratit kolem miliardy eur, tedy asi 24,3 miliardy korun.

Vrátí se významní investoři

Výraznější aktivitu ze strany zahraničních investorů v Česku očekává v letošním roce také analytik poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Štefan Puci. „Investice porostou hlavně díky stále se zlepšujícím podmínkám na trhu, nedostatku nejlepších nemovitostí ke koupi v západní Evropě a také faktu, že řada významných investorů v posledních dvou třech letech nekoupila v České republice žádné nemovitosti,“ konstatuje Puci.

Analytická společnost Cushman & Wakefield letos v České republice očekává největší růst investic v rámci celé střední Evropy, a to až o 200 procent. Podobný vývoj firma předpokládá také na slovenském realitním trhu.

Z domácích vedl Vítek

V roce 2010 se podle údajů společnosti Jones Lang LaSalle přeshraniční investice do nemovitostí celosvětově zvýšily o 60 procent na 130 miliard dolarů. V Česku se loni zahraniční kapitál podílel na dvou třetinách obchodů s podnikatelskými nemovitostmi. Třetina obchodů měla ryze domácí charakter. To znamená, že kupujícím i prodávajícím byly tuzemské společnosti. Celkově investoři v roce 2010 nakoupili na českém trhu nemovitosti zhruba za 800 milionů eur, tedy asi za 19 miliard korun. Z hlediska objemu se na této částce domácí firmy podílely z 54 procent. Za většinou domácích realitních investic stála skupina CPI miliardáře Radovana Vítka.

Počet uzavřených transakcíObjem uzavřených transakcí
CZ + SK investořiZahraniční investořiCZ + SK investořiZahraniční investoři
200929 mil. eur5 mil. eur299 mil. eur268 mil. eur
201018 mil. eur11 mil. eur473 mil. eur193 mil. eur

Investoři hledají to nejlepší

BRAND24

Podle Jamese Chapmana, vedoucího investičního týmu v Cushman & Wakefield, se v loňském roce začal vzmáhat také globální trh nájemců. Nájemné vzrostlo o dvě procenta. „Toto zotavení je shodně rozděleno mezi prvotřídní a sekundární prostory a vznikla i nová kategorie ultra prémiových prostor. To odráží zvýšenou poptávku po prvotřídních objektech sloužících jako hlavní sídla firem,“ přibližuje Chapman.

Objemy pronajímaných prostor se budou v letošním roce pravděpodobně nadále zvyšovat. Nedostatek nové výstavby a pokles objemu nepronajatých prostor kategorie A v Evropě a Severní Americe obnoví nárůst nájemného. Ten však bude na druhé straně stlačovat celkově vysoká míra nepronajatosti a snaha o úspory.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).