Dneska vaří celebrity

14. srpna 2009, 13:58 - Petr Bušta
14. srpna 2009, 13:58

EURO light

Média se vrhla na špičkovou gastronomii, pomohla z ní učinit módu a z šéfkuchařů vytváří celebrity. Výsledkem je – jak jinak – zmatení hodnot. Tři příklady z posledního týdne.
Kuchařskou soutěž v rámci Oslav svatého Vavřince bude ředitelovat Jan Pípal, oznamují halasně pořadatelé a doufají, že tím své soutěži dodají na lesku. Vždyť Pípal se ke gastronomii vyjadřuje v televizních pořadech, na obrazovce působí věrohodně. Kromě toho je šéfkuchařem restaurace pražského hotelu Sheraton (tady má zase kvalitu signalizovat světová značka). Zrada je jen v tom, že Pípal prozatím nedokázal v Sheratonu vykřesat nic pozoruhodného a například nedávná recenze týdeníku EURO skončila menší katastrofou.
Příklad druhý. Jinak jistě pozoruhodný projekt Perfect Gastronomy organizovaný Staropramenem oznámil, že mezi 100 perfekcionistů, kteří navštěvují a hodnotí české restaurace, se „zařadily také významné osobnosti z oblasti gastronomie, jako např. Miroslav Kubec, prezident České asociace kuchařů a cukrářů, který zastává pozici executive chef hotelu InterContinental Praha, a také Filip Sajler … spolu se svým kolegou moderuje seriál o vaření Kluci v akci“. Viděno z jiného úhlu: hlavním tvůrcem nedávno tak obdivované kuchyně v InterContinentalu nebyl Kubec, nýbrž Martin Slezák, který nyní kraluje na Rybím trhu. A v InterContinentalu je to znát. Nad Kluky v akci pak většina expertů v oboru obrací oči v sloup.
A do třetice citujme ze zprávy, kterou týdeník EURO obdržel od jednoho pražského TOP manažera: „Jedna naše obchodní partnerka držící s módou si přála obchodní oběd v restauraci Imperial. Dal jsem si kachnu confit. Očekával jsem marinované štavnaté stehýnko nebo prsíčka a dostal jsem vysušené stehno na přepálené cibulce. Na místě jsem nechtěl kvalitu reklamovat, protože by to dáma mohla chápat jako útok na svou osobu, když tu restauraci vybrala. Jen při odchodu jsem obsluhu upozornil na svoji nespokojenost. Následně jsem poslal kritický mail a překvapilo mne, že jsem nedostal žádnou odpověď. Asi to patří k jejich firemní kultuře.“
Ano, jedná se o ten Imperial, kde panuje supercelebrita roku Zdeněk Pohlreich. Kdo tam zajde, ví dobře, že část personálu práci tak docela nezvládá a zážitky hostů jsou proto velmi, velmi nevyrovnané. Jenže Pohlreich, to je přece ten z Ano, šéfe! A tak módychtivá veřejnost gastronomicky blbne a blbne, až ztratí poslední zábrany a vrátí se k brambůrkům před televizí. Vařit bude Babica.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Hypotéky 2017: Regulace má za důsledek unifikaci hypoték
OECD: Jak vysoké je maximální zdanění na straně zaměstnance?
Horko v práci? 5 tipů, jak na něj vyzrát
Aplikace na dovolenou: překladače a průvodci
Až pojedete autem k moři: 6 tipů, jak jezdit ekonomicky
Auta
Evora GT430 je nejvýkonnější silniční Lotus v historii. Za…
Skupina VW dodala v prvním pololetí zákazníkům přes pět milionů aut
Opel Insignia GSi má motor 2.0 T a je o 160 kg lehčí než OPC
Podívejte se na vzácné snímky exkluzivních aut ze sbírky brunejského sultána
Tři generace BMW 5 ve srovnání ojetin: E39 vs. E60 vs. F10
Technologie
RAM letos zdraží o rekordních 60 %, paměti Flash o třetinu. Příští rok je možné zlepšení
Ataribox se odhaluje. Máme první obrázky i nástin toho, co od konzole čekat
Spousta „interaktivních seriálů“ za pakatel. Humble Bundle má v akci hry od Telltale
Android se snadno připojí k síťovému disku nebo NASu. Google vydal Samba Client
Výrobci základních desek objevili průlomové chlazení napájecích kaskád. Díky Youtuberům
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít