Dneska vaří celebrity

14. srpna 2009, 13:58 - Petr Bušta
14. srpna 2009, 13:58

EURO light

Média se vrhla na špičkovou gastronomii, pomohla z ní učinit módu a z šéfkuchařů vytváří celebrity. Výsledkem je – jak jinak – zmatení hodnot. Tři příklady z posledního týdne.
Kuchařskou soutěž v rámci Oslav svatého Vavřince bude ředitelovat Jan Pípal, oznamují halasně pořadatelé a doufají, že tím své soutěži dodají na lesku. Vždyť Pípal se ke gastronomii vyjadřuje v televizních pořadech, na obrazovce působí věrohodně. Kromě toho je šéfkuchařem restaurace pražského hotelu Sheraton (tady má zase kvalitu signalizovat světová značka). Zrada je jen v tom, že Pípal prozatím nedokázal v Sheratonu vykřesat nic pozoruhodného a například nedávná recenze týdeníku EURO skončila menší katastrofou.
Příklad druhý. Jinak jistě pozoruhodný projekt Perfect Gastronomy organizovaný Staropramenem oznámil, že mezi 100 perfekcionistů, kteří navštěvují a hodnotí české restaurace, se „zařadily také významné osobnosti z oblasti gastronomie, jako např. Miroslav Kubec, prezident České asociace kuchařů a cukrářů, který zastává pozici executive chef hotelu InterContinental Praha, a také Filip Sajler … spolu se svým kolegou moderuje seriál o vaření Kluci v akci“. Viděno z jiného úhlu: hlavním tvůrcem nedávno tak obdivované kuchyně v InterContinentalu nebyl Kubec, nýbrž Martin Slezák, který nyní kraluje na Rybím trhu. A v InterContinentalu je to znát. Nad Kluky v akci pak většina expertů v oboru obrací oči v sloup.
A do třetice citujme ze zprávy, kterou týdeník EURO obdržel od jednoho pražského TOP manažera: „Jedna naše obchodní partnerka držící s módou si přála obchodní oběd v restauraci Imperial. Dal jsem si kachnu confit. Očekával jsem marinované štavnaté stehýnko nebo prsíčka a dostal jsem vysušené stehno na přepálené cibulce. Na místě jsem nechtěl kvalitu reklamovat, protože by to dáma mohla chápat jako útok na svou osobu, když tu restauraci vybrala. Jen při odchodu jsem obsluhu upozornil na svoji nespokojenost. Následně jsem poslal kritický mail a překvapilo mne, že jsem nedostal žádnou odpověď. Asi to patří k jejich firemní kultuře.“
Ano, jedná se o ten Imperial, kde panuje supercelebrita roku Zdeněk Pohlreich. Kdo tam zajde, ví dobře, že část personálu práci tak docela nezvládá a zážitky hostů jsou proto velmi, velmi nevyrovnané. Jenže Pohlreich, to je přece ten z Ano, šéfe! A tak módychtivá veřejnost gastronomicky blbne a blbne, až ztratí poslední zábrany a vrátí se k brambůrkům před televizí. Vařit bude Babica.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Auta
Peugeot 208, 2008 a příbuzné Citroëny dostanou do dvou let…
Porsche 911 GT2 RS údajně zajede Nordschleife pod sedm minut
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže LS F s výkonem 600 koní
Technologie
Cnews FM: Náhrada za reklamy a podivné počty Microsoftu [podcast]
GPU Vega 11 by mohlo mít 2048 shaderů, AMD s ním prý chystá Radeony RX Vega 32 a 28
Intel prý chystá už i dvoujádrové Kaby Lake-X, extrémní Core i3 pro platformu X299
Nvidia nabízí levnější Shield TV. V balení však nemá gamepad
Jedna z nejlepších hororových her je teď zdarma. Stáhněte si Outlast
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít