Menu Zavřít

Dluhy českých domácností v září vzrostly o 10 miliard

31. 10. 2016
Autor: Michael Tomeš

Dluhy domácností se dál zvýšily, když ke konci září dlužily bankám téměř 1,398 bilionu korun, což je o deset miliard více než v srpnu. Meziročně byly dluhy domácností vyšší o zhruba 90 miliard korun. Vzrostla i zadluženost podniků.

Firmy na konci září dlužily bankám necelých 1,218 bilionu korun, proti srpnu o zhruba 24 miliard korun více. Před rokem podniky bankám dlužily téměř 1,117 bilionu korun.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo 1,68 bilionu korun, od srpna se objem vkladů zvýšil o necelých 11 miliard. Meziročně byl vyšší o téměř 199 miliard korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti koncem září uloženo 238 miliard korun, tedy přibližně o tři miliardy méně než o měsíc dříve. Proti loňskému září tyto vklady klesly zhruba o 32 miliard korun.

BRAND24


Snažíte se zbavit dluhů? Spočítejte si, jak se oddlužit, na webu Finance.cz.


Podnikům objem peněz na jednodenních vkladech klesl na 955 miliard ze srpnových 965 miliard korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo 11,5 miliardy korun.

Česká národní banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.


Jaké jsou důvody současného zadlužení? Přečtěte si, proč neumíme šetřit.

 Průběh Černého pátku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).