Menu Zavřít

Dluhy českých domácností stále rostou. Mohou za to hypotéky

31. 5. 2016
Autor: Michael Tomeš, E15

Dluhy českých domácností v dubnu opět stouply, ke konci dubna dlužily bankám přes 1,347 bilionu korun. Proti březnu to bylo téměř o osm miliard korun víc. Meziročně jsou úvěry vyšší o 96 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Proti březnu vzrostla i zadluženost podniků.

„Hlavním motorem růstu dluhu domácností u bank jsou hypotéky, jejichž sazby dál padají,“ uvedl partner v oddělení Auditorských služeb PwC ČR Marek Richter. Zároveň je podle něj příznivá situace domácností v tom, že rostou mzdy a nezaměstnanost se drží na nízkých úrovních.

Firmy na konci dubna dlužily bankám zhruba 1,151 bilionu korun, proti březnu to bylo o 6,8 miliardy korun více. Před rokem podniky bankám dlužily 1,052 bilionu korun.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo 1,603 bilionu korun, od března se objem vkladů zvýšil o 29,1 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 171,8 miliardy korun. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziměsíčním i meziročním srovnání méně. Koncem dubna na nich měly uloženo 270,6 miliardy korun, což je zhruba o 2,1 miliardy korun méně než v březnu a o 28 miliard méně než před rokem.

Podnikům objem peněz na jednodenních vkladech stoupl na 935,1 miliardy korun z březnových 929,8 miliardy korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo 13,86 miliardy korun.

Mohou jít sazby hypoték ještě níže? Čtěte:

Hypotéky na dně? Nebojte, dáme vám to ještě levněji

 Ilustrační foto

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Průzkum: Výpadek příjmů by ani měsíc nepokrylo 15 procent domácností
V případě výpadků příjmů by 15 procent domácností nepokrylo své náklady ani po dobu jednoho měsíce. Zhruba polovina domácností by pokryla své náklady po dobu alespoň tří měsíců. Vyplývá to z průzkumu finanční gramotnosti provedené ministerstvem financí a OECD v loňském roce. Podle stejného průzkumu před pěti lety by nepokrylo své náklady ani jeden měsíc 16 procent domácností. Z průzkumu dál vyplynulo, že 52 procent lidí v Česku má nízkou finanční znalost.

Čtěte dále:

Dluhy a prostituce. V Česku se daří modernímu otroctví

BRAND24

Průměrná sazba hypoték klesla pod dvě procenta

Dluh Španělska už překonal velikost ekonomiky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).