Menu Zavřít

Dluhopisy vedou

15. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Penzijní fondy

Investice do penzijních fondů stále patří k nejkonzervativnějším formám investování. Nejnovější data Asociace penzijních fondů České republiky totiž ukazují, že 75,7 procenta objemu prostředků je v dluhopisech a jen 6,5 procenta v akciích. To by se ale už brzy mohlo změnit vzhledem k tomu, že ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas hodlá povolit těmto fondům i rizikové investice a tím zatraktivnit penzijní fondy pro více Čechů.
Aktuální statistika penzijních fondů rovněž ukazuje, že počet lidí spořících si na penzi se blíží hranici čtyř milionů. Zatímco ke konci roku 2006 bylo penzijně připojištěno 3,61 milionu Čechů, letos přibylo 252 tisíc lidí. Na penze si tak šetří 3,86 milionu Čechů. Potvrzují to čerstvá data „Jde nejen o důkaz obliby produktu, ale i odpovědnosti občanů za své příjmy v důchodu,“ konstatoval šéf asociace Jiří Rusnok. Pokud se tempo růstu zájmu o spoření na penzi udrží, zvedne se za celý letošní rok počet penzijně připojištěných o deset procent, tedy stejně jako loni, připomněl Rusnok.
Na účtech pojistitelů na konci září bylo 155,1 miliardy korun, tedy o pět miliard více než na začátku roku. Pojištěnci si budou rozdělovat 3,451 miliardy korun, což je zatímní zisk penzijních fondů. Loni přitom ve stejném období činil zisk o 853 milionů méně.
Asociace penzijních fondů rovněž potvrdila postupné zvyšování počtu lidí, kterým na pojištění přispívá zaměstnavatel.
Česko má v současnosti deset penzijních fondů. Největším počtem klientů se může pochlubit Penzijní fond České pojišťovny, na konci září jich měl 1,058 milionu. Druhé místo patří fondu České spořitelny a třetí pojišťovně AXA.

Tabulka:
Spoří čtyři miliony
Kam Češi ukládají na důchod (v procentech)
Dluhopisy 75,7
Účty a termínované vklady 7,9
Akcie 6,5
Podílové listy 5,4
Pokladniční poukázky 3,1
Nemovitosti 0,8
Ostatní 0,6

BRAND24

Pramen: APF ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).