Menu Zavřít

Dluh českých domácností roste, blíží se 1,5 bilionu korun

28. 4. 2017
Autor: Tomáš Blažek, mf

Dluh českých domácností vůči bankám v březnu vzrostly o dalších 10,38 miliardy korun a činí 1,446 bilionu korun. Proti loňskému březnu je vyšší o 106,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Dále rostla také zadluženost firem a stoupá i objem peněz uložených domácnostmi i podniky na jednodenních vkladech.

BRAND24

Nefinanční podniky na konci března dlužily bankám téměř 1,023 bilionu korun, což je téměř o 15 miliard korun více než v únoru. Proti loňskému březnu úvěry podniků stouply o 48,6 miliardy korun.


Jak se zadlužuje stát? ===== Státní dluh výrazně stoupl. Na každého Čecha připadá 169 tisíc korun ===== Chudoba, Ilustrační foto —– Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,822 bilionu korun. Od února vklady stouply o 20 miliard korun, proti loňskému březnu byly vyšší o 248,5 miliardy korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti na konci března 228,4 miliardy korun, tedy o 3,36 miliardy méně než v únoru. Meziročně se objem vkladů ztenčil o 44,35 miliardy korun. ===== Objem jednodenních vkladů roste i u firem =====
Podobný vývoj byl patrný i u vkladů podniků. Ty měly na jednodenních vkladech uloženo koncem března 923,5 miliardy korun, což bylo o 25 miliard víc než v únoru a o 105 miliard víc než loni v březnu. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo přes devět miliard, zatímco loni v březnu to bylo přes 12 miliard korun. Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.
Dále čtěte:**

V zahraničních rukou je skoro polovina českého dluhu

Mračna z USA i Číny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).