Dlouhý nos na downtown

28. května 2009, 12:03 - Benjamin Kuras
28. května 2009, 12:03

Lidová restaurace předčí náladou i cenami konkurenci z centra

Jestli jste se někdy projídali italským venkovem a malými městečky a nyní se vám zasteskne po poctivém jednoduchém italském jídle za lidové ceny, vymotejte se jednou z drahého pražského kulinářského centra a zajeďte si na Vinohradskou těsně pod náměstí Jiřího z Poděbrad. V obrovských prostorech si můžete vybrat, zda chcete sedět v části nekuřácké nebo daleko oddělené kuřácké, v oddělení pro malé děti (můžete si sem s sebou zcela po italsku tahat i nemluvňata) nebo si udělat soukromou party v suterénu. Pracovat tady v kavárně s laptopem a brouzdat přes jejich wi-fi na internetu. Večer tu poslouchat živou muziku. Celý den posedávat na předzahrádce u mimořádně dobrého kafe nebo neuvěřitelně levné dvoudecky stáčeného vína za 35 korun a lelkovat, očumovat a povykovat na kolemjdoucí holky, jako to dělají Italové a jak se to Češi ještě pořádně nenaučili, a už je na čase. Majitelé mohou ceny udržovat na lidové úrovni díky tomu, že vlastní celý dům a mají v něm penzion, takže nemusejí nikomu platit vydřidušský nájem jako jejich kolegové „downtownu“. Vína si vozí z Itálie přímo od pěstitelů, čímž obejdou české importéry, takže díky tomu mohou přinést na stůl slušná vína za téměř poloviční ceny toho, co platíte dole v „Piccola Italia“ v okolí Vězeňské a Dlouhé. Gusto Italiano se maskuje jako lidová pizzerie, ale nedejte se tím mást. Vedle tuctu druhů pizz a dvou tuctů těstovin zde máte na vybranou devět polévek, tucet salátů, tři risotta, tucet ryb a mořských potvor. Ty dováží každý týden v noci ze čtvrtka na pátek jeden Ital až z Ancony, takže na ty čerstvé hurá od pátku do neděle, pak už asi budou muset být podmražené. A opět: platíte za ně téměř poloviční cenu co v downtownu. Dále nabízí tucet jídel masových, včetně několika klasik českých, s velkým výběrem zeleninových a jednoduše připravovaných příloh.

Stěny má vymalované celé do cihlovita, akorát po jedné straně do azurova s lidově kýčovitě namalovaným mořem, lodičkami a nebem, že byste si přáli, aby vám místo běžného rytmického rocku hráli šumění moře. Takové nahrávky skutečně existují v repertoáru New Age, i s teskným bučením velryb a tichými repetitivními melodiemi v pozadí. Proslavil se jimi flétnista Terry Oldfield, brácha slavnějšího Mikea. Majitelům restaurace vřele doporučuji, zákazníci při tom vydrží déle a nechají se ukolébat k větší spotřebě. Pizzu vám dělá před očima hned u vchodu v opravdické cihlové peci na dřevo holohlavý český pizzaiolo tak, že pokrm zůstává na okrajích křupavý ještě dlouho po vychladnutí. Servírky patří mezi výkvět mladé české krásy, s přívětivostí a šarmem téměř italským. Tu a tam se na pár minut ukáže italský majitel, potěší servírky laskavým slovem, je-li narváno, sám pomůže a s italsky mluvícími zákazníky rád pár minut poklábosí.
Z předkrmů vybíráme klasický „involtino di melanzane“, což jsou grilované plátky baklažánu srolované do balíčku okolo grilovaných plátků cukíny, papriky a mozzarelly, ochucené piniovými oříšky. Plátky všech tří zelenin jsou do měkka dogrilované, mozzarella je jen mírně po okrajích otavená. Jejich „italskost“ podtrhuje přikusování křupavé, tenké toskánské focaccie ochucené rozmarýnem. Z ostatních předkrmů (běžná prosciutta, calabrese, carpaccio atd.) zvědavost vzbuzuje „tartar di manzo“ čili tataráček, kvůli němuž přicházím za pár dní podruhé, ze zvědavosti a mimo redakční účetnictví. Podle tataráčku poznáte poctivost restaurace. Je zde podávaný s výtvarnou hravostí spíš ještě japonskou než italskou: na čtverhranném talířku, klubko tataráčku se žloutkem uprostřed posazené v jednom rohu na postýlce kadeřavého salátu, ostatní ingredience (pepř, sůl, cibule, hořčice, paprika atd.) vložené do veselých kroužků červené cibule po celém zbytku talířku. Maso jemné a do kašovita třené, ke stovce gramů šest topinek, takže předkrm minimálně pro dva, pro jednoho téměř hlavní chod. Těstoviny jsou sice inzerované jako domácí, ale „ravioli alla fiorentina“ plněné špenátem a ricottou jsou znatelně industriální polotovar, po povaření zůstávají plastovité, moučná chuť chybí. Pro dokonalou spokojenost bych proto skoro doporučil se těstovinám vyhnout (ostatně mezi nimi není moc extra zajímavostí) a po antipastu přejít rovnou na rybu. V risottech na jídelním lístku si taky všímám jedné kulinární neregulérnosti až skoro surovosti: hříbkové risotto zde obsahuje pancettu čili špek, který, jak každý pravověrný houbař ví, chuť hub ničí a degraduje. Snad se to dá vysvětlit (ale ne omluvit) majitelovým původem z Bologně, která láduje vepřové do všeho, v Toskáně i v Trentinu by ho hnali svinským krokem. Orata čili pražma je ryba, která se jednoduchým grilováním nedá pokazit a je málo důvodů, proč ji dělat jinak. Zde je podávána celá, grilovaná akorát, dostatečná porce pro dva, snad až půlkilová, posazená na postýlce do hněda a křupava grilované směsi baklažánů cukín, paprik a červené cibule ochucené rozmarýnem a česnekem. Žádné mistrovské dílo hodné Michelinovy hvězdy, jen poctivě vykonaná práce za 319 korun láce. Hříbky najdete i mezi hlavními masy a my si dáváme „scaloppina porcini“, což by v Itálii normálně bylo z telecího nebo trochu staršího telecího „vitellone“. Zde dost jemná hovězí roštěnka osmažená a zalitá omáčkou z hříbků na smetaně. Mražených, samozřejmě, v této době ještě. Příjemné hříbkové chuti, ale mírně rozplizlé textury, pomaleji rozmrazované místo hozené z mrazáku přímo do rozpáleného oleje. Z příloh objednáváme vítané zelené fazolky, které přicházejí ve velké, téměř nezvládnutelné porci, al dente křupavé až téměř syrové. Dezerty prostudovávám jen tak z povinnosti bez velkého zájmu, ale nacházím zde k velkému překvapení široký repertoár pozoruhodností jako dorty z lesních plodů nebo millefoglie z lístkového těsta. Nakonec volím osmikouskovou pestrou porci domácích mignonek. Moje cukromilné kolegyně-recenzentky by se zde cítily jako v paradisu.

Jídlo - 39/50, servis 18/20, prostředí 7/10, nápoje 7/10, value for money 10/10, celkem 81/100

+ Poctivá jednoduchá italská kuchyně za lidové ceny, skvělé dezerty, levná dobrá vína - Nezajímavé těstoviny

Gusto Italiano
Praha 2, Vinohradská 83 web: www.gusto.cz email: info@gusto.cz telefon: +420 222211316 , +420222211316

Výběr z jídelního lístku:

ANTIPASTO MISTO ITALIANO bruschetta, parmazán, mozzarella, rajče, prosciutto, salame milano 179,- TARTAR di MANZO (TATARÁČEK) 100 g z pravé svíčkové s chlebovými topinkami a česnekem 199,- PIADINA ROMAGNOLA FARCITA chlebová placka s parmskou šunkou a mozzarellou 199,- TORTELLINI DI BOLOGNA IN BRODO hovězí vývar s těstovinou tortelliny 79,- SPAGHETTI AI FRUTTI DI MARE směs mořských plodů, víno, rajčata, česnek 249,- TAGLIATELLE GUSTO špenátové tagliatelle s parmskou šunkou, hříbky, rajčátky - 179,- TAGLIATELLE GAMBERI e ZUCCHINE čerstvé domácí těstoviny s krevetami, cuketou a cherry rajčátky 189,- FILETTO DI TONNO ALLA GRIGLIA ahi tuňák podávaný se dvěma omáčkami 269,- SPIEDINI DI GAMBERI E CALAMARI špíz s krevetami, kalamáry a zeleninou 259,- BRANZINO AL FORNO 500 gr - mořský vlk s bramborovými plátky 299,- MEDAGLIONI DI MAIALE AI PORCINI vepřové medailonky s hříbky, rozmarýnem, šalotkou a smetanou 239,- TAGLIATA DI MANZO AL ROSMARINO E RUCOLA grilované plátky ze svíčkové na rozmarýnu s rukolou 299,- SALTIMBOCCA alla ROMANA hovězí plátky s parmskou šunkou a šalvějí 199,-

Výběr z vinného lístku
Bílá:
Prosecco di Valdobiaddene 280,-
Soave Sottoriva Antica 280,-
Ribolla Gialla Brunner ITG 340,-
Greco di Tufo villa Riano 390,-
Gavi La Solca 390,-
Tocai Collio Marco Felluga 790,-

Červená:
Dolcetto del Monferrato 290,-
Barbera d’Asti Scagliola 320,-
Rosso Conero 340,-
Cannonau di Sardegna 750,-
Amarone Figaretto 980,-
Brunello di Montalcino Fattoi 2001 1600,-

Mohlo by vás zajímat

Finance
6 tipů, jak co nejlevněji vyměnit peníze v zahraničí na dovolené
Kde všude můžete v Česku prohlásit: „Zaplatím to bitcoinem“
ČNB reguluje výši hypoték. Kolik mohou banky půjčovat v zahraničí?
Vyřizování dětského pasu nenechávejte na poslední chvíli. Rychlopas se prodraží.
Praktický návod: jak začít s bitcoinem – výběr vhodné peněženky
Auta
Aston Martin DB11 dostal osmiválec 4,0 l bi-turbo od…
Galerie na středu: Vyplatí se nejoblíbenější auta s dieselem? Jen když najedete stovky tisíc km
Prohlédli jsme si nový Opel Grandland X. Jak prostorný je uvnitř? (první dojmy)
Škoda vyrobila už šest milionů Octavií
Na prodej je krásná Škoda 130 RS. Její cena vás ale pravděpodobně nepotěší
Technologie
Prohlížeč Vivaldi konečně dostane synchronizaci
AMD vydalo první Vegu 10, poloprofi kartu Radeon Vega Frontier Edition za 999$. Bez recenzí
Facebook ovládá celý svět. Má již 2 miliardy uživatelů
Tip: Jak skrýt ikonu Windows Defenderu v oznamovací oblasti? [Windows 10]
Ve Windows Storu se objevil neoficiální, ale funkcemi nabitý klient pro Google Play Music
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít