Menu Zavřít

Dle ACCA začala globální ekonomika posilovat

26. 4. 2012
Autor: profit

V prvním čtvrtletí 2012 globální ekonomika významně vzrostla a získala zpět část z dynamiky, kterou ztratila v loňském roce. Prostřednictvím výsledků svého průzkumu o tom informovaly Asociace certifikovaných účetních (ACCA) a Institut of Management Accountants (IMA).

Foto: Profimedia

Průzkumu se zúčastnilo přibližně 2200 finančních manažerů z celého světa a podíl respondentů, kteří jsou přesvědčení o růstu důvěry v ekonomiku ve vlastních organizacích, se téměř zdvojnásobil z 16 procent na konci loňského roku na současných 29 procent. Přesto se 54 procent z dotazovaných stále domnívá, že globální ekonomika klesá nebo stagnuje.

Nárůst důvěry ve střední a východní Evropě byl relativně stejnoměrný, jen Bělorusko a Chorvatsko v minulém čtvrtletí skončily s podprůměrným výsledkem,“ uvádí zpráva ACCA a IMA. Podle ní celkově 18 procent respondentů ve střední a východní Evropě hlásilo nárůst důvěry, což je o osm procent více než na sklonku roku 2011, zatímco 36 procent respondentů se domnívá, že globální ekonomika se zotavuje či chystá k zotavení, což představuje nárůst o 14 procent oproti předchozímu období.

V tomto regionu došlo k významnému nárůstu nových zakázek, nikoli však nových kapitálových výdajů; index zaměstnanosti pro celý region nadále klesal. Firmám rovněž prospěla nižší úroveň volatility na zahraničních akciových trzích, ale jinak se skutečné podnikatelské prostředí nezlepšilo tak, aby bylo v souladu s jeho vnímáním.

V celosvětovém měřítku ACCA a IMA přičítají nárůst globální podnikatelské důvěry především objektivnímu zlepšení podnikatelského prostředí, hlavně nových zakázek. Zároveň ale varují, že úleva je důležitý krátkodobý faktor, zvlášť vzhledem k tomu, že řada katastrofických scénářů, které vypadaly pravděpodobně na konci roku 2011 (například eskalace evropské dluhové krize nebo hospodářský otřes v Číně), se v posledním čtvrtletí zjevně nenaplnily.

BRAND24

Podle všeho se obnovila víra ve vyhlídky globální ekonomiky a trvanlivost oživení. Tento vývoj se rovněž promítl do nárůstu firemních investic a zaměstnanosti,“ podotkla k výsledkům průzkumu Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Nárůst důvěry byl celkem rovnoměrný napříč regiony a průmyslovými odvětvími, ačkoli nejvíc z něj vytěžily Latinská a Severní Amerika spolu se západní Evropou, stejně jako výrobci a distributoři, obzvláště v hi-tech sektorech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).