Menu Zavřít

Divadlo: Shapira

28. 3. 2011
Autor: profit

Elišce Balzerové se ve společnosti zrajících kolegů Divadla Na Fidlovačce podařilo zdařile přiblížit další střípek minulosti tisíce let zkoušeného židovského národa. Bez povšimnutí ale nezůstaly ani vlastnosti, které jsou lidem společné bez ohledu na jejich víru.

Foto: Divadlo Na Fidlovačce

Dle skutečných historických událostí a postav napsal dramatik Karol Sidon pozoruhodnou a vyváženou hru, která zajímavě propojuje hledání pravdy v minulosti slavné spisovatelky Myriam Harryové (Eliška Balzerová) skrze skutečné vzpomínky a fiktivní hovory s otcem Shapirou (Ondřej Brousek).

Celý příběh žije senzačním archeologickým nálezem dávných biblických svitků, které údajně starožitník Shapira padělal. Tato aféra v roce 1883 pobouřila londýnskou učenou společnost. Na pozadí této skutečnosti se odehrávají osobní dramata zainteresovaných lidí. Hlavním tématem se pak stává hledání pravdy, která se mění s individuálním přístupem jednotlivých figur.

Slovenský režisér Juraj Deák, který již pro Divadlo Na Fidlovačce připravil například úspěšné drama Čaj u královny, tak jen potvrdil schopnost vyváženě zaujmout diváka nejen v celém prostoru jeviště, ale i v jednotlivém ztvárněním postav a jejich osobností. Chvílemi mohou postavy vyvolávat jistý pocit statičnosti, hlavní hrdinka ale ani jednou neopustí scénu. Svým projevem tak bravurně propojí jednotlivé části příběhu, s čímž jí excelentně pomáhá Ondřej Brousek. Herecké notování hlavních hrdinů vyvažuje přiměřený a inteligentní humor ostatních figur, ale i dramatické pasáže, které v divákovi mohou vzbudit rozporuplné až intimní emoce.

BRAND24

Celému představení bych mohl vytknout pouze nestravitelnou délku (téměř tři hodiny), čemuž dopomáhá jednoduchost zápletky o hledání pravdy a vyrovnávání se či popírání vlastní minulosti. Nicméně hra nabízí mnohem víc, než by se zprvu mohlo zdát, a diváka obohacuje mimo jiné o drobná moudra židovské kultury. Záměr Karola Sidona může narazit na chvilková nepochopení, nicméně doufám, že to bude jen ojedinělý případ. Shapira totiž bezesporu patří k jednomu z mála aktuálních představení, které si zaslouží vaši pozornost.

Hodnocení Vládi Baráka: 90 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).