Menu Zavřít

Díky slabé libře. Průmysl v Británii rostl nejrychleji za desítky let

1. 9. 2016
Autor: JLR

Aktivita v britském zpracovatelském průmyslu v srpnu zaznamenala jeden z nejvýraznějších nárůstů za mnoho let. Prudce tak oživila z červencového poklesu, který vyvolaly obavy z výsledku referenda o odchodu Británie z Evropské unie. Průmyslu pomohl propad libry po červnovém referendu, který podpořil vývoz. Plyne to z dnešní zprávy výzkumných firem Markit a CIPS o srpnových výsledcích anket mezi nákupními manažery.

Index nákupních manažerů, který je ostře sledovaným ukazatelem aktivity v sektoru, vzrostl minulý měsíc o plných pět bodů na desetiměsíční maximum 53,3 bodu. Vykázal tak jeden z největších vzestupů ve své pětadvacetileté historii. V červenci přitom klesl na tříleté minimum 48,3 bodu. Hodnota nad 50 body ukazuje růst aktivity.

Dnešní údaje znovu naznačují, že britská ekonomika si po červnovém hlasování o odchodu z EU vede mnohem lépe, než se čekalo. Na finančních trzích to vyvolalo dohady, že centrální banka bude muset upustit od dalšího snižování úrokových sazeb a dalších opatření, jimiž po referendu podpořila ekonomiku.

Zpráva spolu s dohady o úrocích Bank of England vedla k prudkému vzestupu libry, jejíž kurz po údajích vystoupil vůči dolaru i euru až o jedno procento. Libra přitom hned po referendu v červnu ztratila k oběma měnám více než deset procent.

Vývoj indexu nákupních manažerů:


zdroj: tradingeconomics.com

Podle očekávání výrazně vzrostly exportní zakázky, které stouply nejrychleji za více než dva roky. Údaje ale ukázaly také oživení aktivity zaměřené na domácí trh.

Pokud by podobné oživení jako průmysl vykázal příští týden i mnohem větší sektor služeb, který se zaměřuje na domácí spotřebitele, přimělo by to řadu ekonomů přehodnotit bezprostřední dopady referenda na britskou ekonomiku, uvedla agentura Reuters. Týkalo by se to i Bank of England, tedy centrální banky, která nyní předpovídá, že ekonomika ve druhém pololetí přestane růst. Dala také najevo, že je připravena dál snižovat základní úrokovou sazbu. Banka ji počátkem srpna snížila na nové minimum a obnovila podpůrné nákupy dluhopisů.

Po referendu se navzdory všeobecným předpokladům ukázalo, že spotřebitelské výdaje v Británii zůstaly na vysoké úrovni, i když firmy dočasně omezily investice. Markit uvedl, že podniky minulý měsíc obnovily výrobní aktivity, které v červenci utlumily, protože viděly, že poptávka zákazníků se vrátila k normálu.

Pokles kurzu libry na druhé straně zvyšuje inflační tlaky. Anketa u nákupních manažerů ukázala, že ceny vstupů se zvýšily nejrychleji za více než pět let a výrobci zvyšovali své ceny nejvýrazněji od poloviny roku 2011.

Dále čtěte:

BRAND24

Jedno euro za jednu libru? Realita britských letišť

Irský precedens může spustit „korporátní“ exodus


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).