Menu Zavřít

Digitální fotografování: překotný vývoj trvá

29. 9. 2003
Autor: Euro.cz

SITUACE NA FOTOGRAFICKÉM TRHU SE UŽ I V ČESKÉ REPUBLICE ZAČÍNÁ VYROVNÁVAT. PRODEJ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ SE OBJEMEM BLÍŽÍ KE KLASICKÝM FILMOVÝM APARÁTŮM.

Aparát, který si chcete zítra koupit, byl už včera zastaralý

Zatím si je sice kupují především firmy, technicky zaměření zákazníci a mladí lidé, ale v obchodech se již objevují i klienti, kteří občas potřebují jen pár obrázků z dovolené nebo rodinné oslavy. Digitální aparáty totiž už zvládnou amatérské snímky, stejně jako firemní prezentace i profesionální práci pro barevné časopisy.

STÁRNE RYCHLE

Stále ovšem trvá jejich překotný vývoj, a tak přístroj, který si chcete zítra koupit, byl již včera zastaralý. Zatímco klasický aparát ztrácí po koupi na ceně jen velmi zvolna, u jeho digitálního bratříčka počítejte s třetinovým propadem hned při placení a po dvou letech se stane téměř bezcenným kouskem plastu.

CO SE NEJVÍC PRODÁVÁ

Nejprodávanějšími přístroji jsou dnes modely s optickým a digitálním zoomem v cenové hladině od dvanácti do dvaceti tisíc korun s rozlišením 3 až 4 megapixely. Plně dostačují pro firemní účely, jako je dokumentace akcí, fotografie produktů a zaměstnanců, aktuality, dokumentace škod a podobně, stejně jako pro osobní použití ve volném čase, při dovolené či na rodinné snímky. Všechny umožňují přibližně trojnásobné přiblížení optického zoomu, pracují s citlivostí 100 až 400 ISO a obrázky do počítače k dalšímu zpracování přenášejí ve formátu JPEG přes USB rozhraní. Samozřejmostí je vestavěný blesk a použití stativu.

NOVINKY ZE SVĚTA DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ

Pro představu, co je právě na trhu k mání, uvádíme typické zástupce všech tříd digitálních aparátů. Než si však nějaký aparát koupíte, rozhodně si nechejte ještě poradit v obchodě, počkejte na slevy anebo aspoň obejděte několik prodejen. Nejlevněji lze obvykle digitální techniku nakoupit v hypermarketech. Nečekejte ovšem, že vám tam prodavači kvalifikovaně poradí anebo se vám budou profesionálně věnovat. Za takovou radou musíte zajít do specializovaného obchodu s fotografickou technikou a videotechnikou. Pokud budete potřebovat něco zvláštního než jen standardní fotoaparát, budete muset také do speciálky.

DRAHÝ ŠPERK PENTAX *IST D

Nová digitální zrcadlovka s výměnnými objektivy a rozlišením 6,1 megapixelu. Zrcadlovka je uložena do velmi malého a lehkého těla (rozměry 129x95x60 mm, hmotnost s bateriemi 550 g). Moderní funkce: citlivý autofokus SAFOX VIII s11bodovým senzorem AF, měřicí systém s 16 segmenty a jasný hledáček s nově vyvinutým skleněným kompaktním pentagoinálním hranolem. Barevný LCD displej 1,8 palce. Karty: Compact Flash.

ZVLÁDNE VŠECHNO CASIO QV-R40

Digitální kompakt s CCD prvkem s rozlišením 4,13 megapixelů (maximální rozlišení je 2304×1712 bodů). Nové Casio obsahuje trojnásobný optický zoom (objektiv se 7 čočkami). Odezva přístroje je celkově výtečná: od zapnutí přístroje přes spuštění uzávěrky k připravenosti fotografovat to trvá jen jednu vteřinu, záznam snímku proběhne 0,01 sekundy po stisku spouště. Na Casio QVR40 lze pořizovat i videozáznamy v rozlišení 320×240 pixelů. Napájení: 2x NiMH akumulátory velikosti AA. Vestavěná paměť 10 MB, podporovány paměťové karty SD a MMC s nutností k přístroji dokoupit. Rozměry: 88×60,5×33 mm, hmotnost 160 g.

FIREMNÍ DŘÍČ OLYMPUS C-750 ULTRAZOOM

Čtyřmegapixelový digitální kompakt s elektronickým hledáčkem typu EVF - tato zkratka znamená, že v hledáčku je vidět přesně to, co se nakonec objeví na finálním snímku. Obraz hledáčku je hrubý („jen“ 180 000 pixelů), ale šetří baterie. Olympus C-750 Ultra Zoom je vybaven mikrofonem a reproduktorem pro nahrávání a přehrávání zvuku, lze k němu připojit externí blesk a podporuje jediný typ paměťové karty - xD. Rychlost závěrky: 16-1/1000 s, clona: 2,8-8, rozměry: 108x66x68 mm, hmotnost: 350 g. Výdrž baterií při intenzivním focení bleskem - 4 dny.

PRO ZÁBAVU UMAX ASTRA PIX 470

Digitální kompakt nejnižší třídy Umax Astra Pix 470 má nečekanou výbavu: barevný 1,5 palců TFT displej, záznamník fotografií, zvuku i videa, USB port pro spojení s počítačem nebo jiným zařízením a celkem slušnou softwarovou výbavu. Rozlišení: 1,3 megapixely, možnost použít SD karty. Digitální zoom: max 2x a rozměry: 97x63x28 mm, hmotnost: 110 g.

PROFESIONÁLNÍ DĚLO CANON EOS 10D

Profesionální digitální zrcadlovka Canon EOS 10D s rozlišením 6,3 milionu bodů může lehce soupeřit s jakoukoliv zrcadlovkou klasické konstrukce. Objektiv je dobře měnitelný i za objektivy z klasických fotoaparátů, které splňují normu Canon EF. Obrazový procesor DIGIC má vysoký výkon a umožňuje pořídit až 9 snímků s frekvencí 3 za minutu. Citlivost: 100-1600 ISO. Přístroj má okamžitě dostupnou širokou škálu nastavení, na jakou jsou zvyklí profesionálové u svých přístrojů. Kompatibilní s kartami CF. Základní cena těla bez objektivu je 74 990 Kč.

BRAND24

AMATÉRSKÝ APARÁT MINOLTA DIMAGE

Dvojice populárních fotoaparátů Minolta Dimage F200 a F300 patří do střední kategorie přístrojů určených jak pro poučené amatéry, tak pro specialisty. Oba modely mají shodnou optickou sestavu - objektiv Minolta GT s ohniskovou vzdáleností 38-144 mm, autofokus s možností sledování zaostřeného objektu v režimu Tracking AF a například automatickou volbu scénického režimu. Přístroje se liší především rozlišením: Minolta Dimage F200 má 4 megapixely, u Minolty Dimage F300 je dokonce více než pětimegapixelové rozlišení. Dimage F200 má ovšem obecně o něco modernější vybavení. Zato je o několik tisícovek levnější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).