Menu Zavřít

Dieselgate dopadá na lidské zdraví mnohem více v Evropě než USA

12. 7. 2016
Autor: čtk

Ke konci června se německá automobilka Volkswagen v USA dohodla, že zaplatí za skandál kolem měření emisí 15 miliard dolarů, což je překvapivě více, než se očekávalo. Je to ovšem i tak méně, než kolik stojí aféra dieselgate lidské zdraví Evropanů i Američanů. Vyplývá to ze studie vědců z nizozemské Radboud University, kteří vyčíslili dopady aféry na lidské zdraví.

Na devět milionů vozů jezdilo v Evropě a USA mezi lety 2009 a 2015 a vypouštělo více emisí, než je v souladu s environmentálními pravidly. Podle studie to bylo přesně o 526 kilotun oxidů dusíku více. Emise z dieselových motorů způsobují rakovinu plic.

Mnohem větší dopad na lidské zdraví měly nadměrné emise v Evropě než v USA, a to kolem 95 procent. „Výrazně více podvodných Volkswagenů bylo prodáno zde (v Evropě), v mnohem hustěji zalidněných oblastech. Proto je zdravotní dopad aféry v Evropě mnohem větší,“ vysvětluje jeden z autorů studie Rik Oldenkamp.

Nadměrné emise stály Evropany dohromady přes 44 tisíc let života, Američany asi 700 let života. Pokud by vozy nebyly svolány, podepsalo by se to na Evropanech ztrátou dalších 72 tisíc roků života.

Vyjádřeno finančně stojí zkrácení lidských životů 39 miliard dolarů, tedy 2,6krát více, než má Volkswagen zaplatit v USA. Pokud by automobilka nesvolala vadná auta, vyšlo by to na dalších 62 miliard.

BRAND24

Také studie amerického MIT z minulého roku kalkulovala dopady podvodných aut Volkswagenu. Došla k závěru, že emise ze 482 tisíc aut v USA povedou v dalších deseti až dvaceti letech k 60 předčasným úmrtím.


Více, než se čekalo. Aféra vyjde VW pěkně draho. Čtěte:

Volkswagen bude stát emisní aféra 15 miliard dolarů

Volkswagen (Zdroj: čtk)

Čtěte dále:

Kvůli Dieselgate padl první zatykač

Holding Porsche stáhla aféra VW do ztráty

Dieselgate pocítí i zaměstnanci VW. Prémie jim klesnou o třetinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).