Menu Zavřít

Dienstbier navedl manažery Bohemians 1905 k trestnému činu

28. 10. 2014
Autor: Zlatohlávek Robert/E15

Právní posudek, který senátor a současný ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) vypracoval pro manažery svého oblíbeného fotbalového klubu Bohemians 1905, vyšel všechny zúčastněné draho. Kvůli prodeji dvou hráčů, kteří spadali do konkurzní podstaty zkrachovalého vršovického klubu, byl letos v srpnu odsouzen Petr Svoboda k ročnímu trestu s jednoletým odkladem. Lukáš Přibyl, další obžalovaný manažer klubu, se konce pětiletých soudních tahanic nedožil, zemřel v roce 2012.

Před soudem by nyní mohl skončit i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Dienstbier, který protiprávní prodej hráčů svým klientům doporučil.

Hráči v konkurzu

Celý příběh začal v roce 2004, kdy se pražští klokani, tehdy ještě coby Bohemians Praha, dostali do konkurzu. Právníkem nástupce – fanoušky obnoveného klubu Bohemians 1905 – byl i dnešní ministr Jiří Dienstbier.

Protože byl klub po konkurzu ve finanční tísni a potřeboval prostředky na provoz, prodal do německého Schalke 04 hráče Jana Morávka za 2,25 milionu eur (skoro 62 milionů korun) a Marka Hovorku do FK Baumit Jablonec za 540 tisíc korun. Podle aktuálního verdiktu soudu protizákonně. Všichni hráči byli totiž po krachu původních klokanů zahrnuti do konkurzní podstaty zkrachovalého klubu.

Advokát Dienstbier tehdy nejen zastupoval Bohemians 1905, ale současně byl i členem věřitelského výboru. Přestože podle zákona měl hájit zájmy všech věřitelů, v roce 2008 napadl zahrnutí hráčů do konkurzní podstaty u soudu.

V březnu 2009 pak funkcionáři klubu Dienstbiera pověřili vypracováním analýzy právních rizik prodeje hráčů. Přestože ale soud do té doby nerozhodl, 5. dubna 2009 Jiří Dienstbier ve svém právním rozboru doporučil hráče prodat. Koncem dubna byl pak Dienstbier kvůli svým krokům věřitelským výborem odvolán. Vyloučení hráčů z konkurzní podstaty by totiž výrazně omezilo možnost uspokojení ostatních věřitelů.

Zapřená analýza

Týdeník Euro o tomto problému hovořil s Jiřím Dienstbierem už v roce 2011. Tehdy politik zjevně lhal, když tvrdil, že vypracoval pouze obecný právní rozbor, který se netýkal prodeje konkrétních hráčů. „Jedna věc pravda je: analýzu jsem skutečně vypracoval, ale ne o prodeji Morávka, ale hráčů obecně,“ prohlásil tehdy.

Jenže Dienstbierova analýza, kterou má týdeník Euro k dispozici, má v záhlaví jasně napsáno „Posouzení rizik v souvislosti se zvažovaným přestupem hráče Jana Morávka do zahraničního klubu“. V jejím závěru napsal: „Sjednáním smlouvy o přestupu hráče Morávka ani jakéhokoliv jiného hráče do zahraničí by se Bohemians 1905 ani její statutární orgány neměly vystavit žádným občanskoprávním ani trestněprávním sankcím.“

Jak Dienstbier konstatoval, tak tehdejší činovníci klubu Lukáš Přibyl a Petr Svoboda učinili. Oba hráče prodali – načež začalo policejní vyšetřování a soudní kolečko. Obvodní soud pro Prahu 10 oba manažery odsoudil v listopadu 2011 podmíněně na tři roky. Odvolali se, pražský Městský soud rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání. Ještě před vynesením verdiktu ale Přibyl zemřel. Soud v Praze 10 pak rozsudek zopakoval a Svoboda měl uhradit škodu přes 8,5 milionu korun.

Svoboda se opět odvolal a městský soud rozsudek opět zrušil. Verdikt pak ale zrušil Nejvyšší soud na podnět nejvyššího státního zástupce Pavla Pukovce. Na základě tohoto rozhodnutí pak letos v srpnu městský soud uznal Svobodu vinným a udělil mu roční podmínku.

Hrdý klokan

Soud konstatoval, že se Svoboda dopustil zločinu poškození věřitele a porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Podle rozsudku musí aktuálnímu správci konkurzní podstaty Bohemians Praha zaplatit částku 8 566 500 korun.

Pražská hospodářská kriminálka se zabývala i Dienstbierovou rolí v případu, v půli loňského roku ale případ uložila ad acta. „Petr Svoboda byl v plném rozsahu zproštěn obžaloby, proto nemůže být jednání Jiřího Dienstbiera posuzováno jako akt účastenství na trestném činu,“ vysvětlila tehdy komisařka Anna Zavadilová.

Po vynesení finálního rozsudku by tedy policie logicky měla odložený případ opět otevřít a Dienstbierovy kroky ohledně vršovického klubu prošetřit. Případné stíhání advokáta za návod nebo napomáhání k trestné činnosti ovšem není běžnou ani snadnou záležitostí. Navíc je proti případným škodám pojištěn.

Ministr vinu necítí

„I advokáti se mohou dopustit jednání, které vykazuje znaky trestného činu, případně jednání, z něhož lze dovodit netrestní odpovědnost. Pokud na základě analýzy, rady, doporučení advokáta někdo spáchá trestný čin a je pravomocně odsouzen, záleží na úmyslu advokáta,“ uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Pokud advokát jednal s úmyslem, aby někdo jiný spáchal trestný čin, stává se účastníkem na takovém trestném činu jako návodce či pomocník a trestně odpovídá stejně jako pachatel, vysvětlila.

Jiří Dienstbier nicméně vinu necítí. „Jsem hrdý na to, že jsem Bohemce mohl pomoci a neučinil jsem nic, za co bych se musel stydět,“ sdělil týdeníku Euro.


Čtěte také:

Klokani dostali výpověď ze stadionu v Ďolíčku. Hrají o život

Kluby musí šetřit. Vrcholový fotbal přišel za poslední roky o půl miliardy korun

BRAND24

Včera pražský zastupitel, zítra prezident. Jiří Dienstbier zkouší raketovou politickou kariéru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).