Menu Zavřít

Die Welt: Ukázat zuby

27. 6. 2012
Autor: profimedia.cz

Bojové pozice jsou jasné. Syrská letecká obrana ruské provenience zničila tureckou stíhačku F4 několik mil od hranice syrských teritoriálních vod. Je možné, že chvíli předtím letoun narušil syrský vzdušný prostor. Varování ale nepřišlo.

Turecká vláda, která chce vystupovat jako regionální mocnost, nechce nechat věc spadnout pod stůl, zvlášť když syrský diktátor Bašár Asad trvá na tom, že šlo o oprávněnou obranu. Nyní se povedou konzultace v NATO, zda je třeba naplnit článek 5 severoatlantické smlouvy, který hovoří o povinnosti všech členů aliance připojit se k obraně jiného člena, jenž čelí „ozbrojenému útoku“.


Čtěte také: Erdogan: Syrští vojáci u hranice budou považováni za riziko a cíl


Co bude dál? Komunikační kanály ze Západu do Sýrie jsou přerušeny. Přichází tedy čas pro Moskvu, aby na mocipána v Damašku tlačila. Německo bude vyzývat ke zmírnění napětí, ale nesmí spadnout do oportunistické nezávaznosti jako v případě libyjského konfliktu. Nikdo soudný nebude situaci tlačit k válce. Ale Turci si nyní zaslouží, a je to i v nejlepším zájmu Západu, aby NATO ukázalo zuby.

Pravda: Pravá solidarita

Minulý týden jsme z úst poslanců za stranu, která má ve svém názvu slovo solidarita, vyslechli hodně demagogie. Prý už nejen líným Řekům, ale i „španělskému neschopnému, ale vysmátému bankéři“ budeme denně přispívat na plat desítkami tisíc eur. Ty ale nejsou určeny na šampaňské pro bohaté Španěly, ale na záchranu eura, a tedy i peněz, které si poctivě našetřili naši lidé.


Čtěte také: Citibank: Výstup Řecka z eurozóny je neodvratitelný


Než začne někdo brblat, že se od nás vyžaduje projev solidarity, měl by si uvědomit, jak Slovensko profituje z členství v EU i eurozóně. Najednou zapomínáme na výhody volného trhu, na řady projektů ve školství, dopravě i jinde. Ročně přispíváme do rozpočtu EU 800 miliony eur a přijímáme více než tři miliardy! Díky evropským a norským fondům se nám konečně začala před očima měnit centra měst a obcí, obnovují se památky a školy.

Miliony jdou na kanalizaci, čističky, nemocnice. Mnohá městečka a vsi si svůj rozvoj bez eurofondů neumějí představit. Ať jim sulíkovci vysvětlí, že projekt EU je nesmysl.

The Independent: Ne tak špatný start

Vzhledem k tomu, že trenér Roy Hodgson se ujal anglické reprezentace teprve na začátku května, bylo by asi hyperkritické svalovat pouze na něj vinu za porážku v kyjevském čtvrtfinále.

Ve skutečnosti, podíváme-li se na dosavadní pokroky, je třeba říci řadu věcí v Hodgsonův prospěch. Navzdory poněkud nemastnému neslanému výkonu proti Itálii předváděla Anglie celkově solidní, i když ne světoborný fotbal. A hráči se chovali hezky ať už na hřišti nebo mimo něj; totéž platí také o fanoušcích.

BRAND24


Čtěte také: Kyjev věří, že se počet fanoušků vyšplhá na milion


Z roku 2012 si tedy můžeme odnést některá pozitiva i přes čtvrtfinálové vyřazení z velkého mezinárodního turnaje. Hlavní výzvou nyní musí být koncentrace na technické schopnosti hráčů, v nichž byla Anglie tak výrazně zahanbena. Snad příště, pane Hodgsone. Národ mezitím přesouvá pozornost k Andymu Murraymu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).