Menu Zavřít

Die Welt: Ujednat se k smrti

13. 11. 2013
Autor: čtk/AP

Nezřídka se podaří slepit vládu rychle a bez větších okolků. Může to mít dva důvody, ani jeden z nich ovšem nevěstí nic dobrého. Buď k sobě koaliční partneři planou takovou důvěrou, že nepovažují za nutné zabíhat v jednáních do velkých detailů. Anebo vycházejí z toho, že se stránkami programového prohlášení je třeba šetřit, aby se budoucí vláda nepřipravila o potřebnou flexibilitu. Obě varianty s sebou nesou rizika.

Z tohoto pohledu bychom tedy měli být rádi. Dobré věci potřebují čas – unionisté a socialisté při svých námluvách zjevně vycházejí z této premisy. Jednání, setkání, sezení, sbližování; čím složitější společnost, tím složitější tablo vyjednávacích skupin. Co z takto složitých procesů vzejde, přece musí mít smysl a trvání. Jenže tak se to bohužel nejeví. Strany se cvičí v důvěře, ale žádnou důvěru k sobě necítí. Ještě než postaví vládu, už pošilhávají po jiných možných uspořádáních. Za mamutími vyjednávacími schématy se neskrývá touha po přesnosti a důkladnosti, ale strach. A nedůvěra.

The Guardian: Bude hůř

Žádnou jednotlivou bouři, žádný tajfun, záplavu či vlnu sucha nelze svést na globální oteplování, ale neúprosný nárůst globální teploty může sloužit jako indikátor toho, že bude hůř. Cyklony, hurikány a tajfuny jsou fenomény závislé na teplotě. Poučení z tajfunu Chaj-jen, který v pátek zasáhl Filipíny s bezprecedentní silou, tedy zní – přijdou další s více mrtvými a většími škodami. Byla by to pravda i bez globálního oteplování.

Růst populace možná zpomalil, ale každou hodinu přibude na světě osm tisíc lidí, každý rok 75 milionů. Většina z nich v rozvíjejícím se světě. Většina rozvíjejícího se světa leží v tropech a okolí, kde cyklony představují sezonní riziko. Počet potenciálních obětí neúprosně roste. Poprvé v lidské historii je více lidí soustředěno ve městech než roztroušeno po venkově a tato koncentrace bude pokračovat, dokud města nepojmou až dvě třetiny celé populace. To znamená, že každý tajfun, který zasáhne urbanizovaná území, bude mít v cestě více lidí. Bude hůř. Nejen kvůli globálnímu oteplování.

SME: Zklamání nezbavuje voliče odpovědnosti

Nedivte se, že extremisté uspěli, když politici jsou neschopní a zkorumpovaní, proto lidé potrestali ty, kteří pro ně dosud udělali jen málo. Přibližně tak se vysvětluje úspěch pravicových radikálů v Banské Bystrici. Něco na tom bude. Ale přesto platí, že i při trestání by se měl používat rozum, což se v tomto případě očividně nepovedlo. A hlavně – tento způsob argumentace úplně vynechává z množiny pachatelů víkendového volebního harakiri samotné voliče a v podstatě omlouvá jejich rozhodnutí. Chudáci voliči, jsou jen zklamaní a frustrovaní… Mohou být, ale to je nezbavuje odpovědnosti. Bylo by zajímavé zjistit, kolik Kotlebových voličů skutečně žije blízko osad nebo mají osobní zkušenost s tamními Romy, a kolik se jich jen špatně rozhodlo. Přímo v Banské Bystrici typickou romskou osadu nemají, zato mají čtyři tisíce voličů, jimž se líbí řeči o parazitech.


Čtěte také:

Německá velká koalice našla první shodu. Zavede dálniční známky

Fico hodlá diskutovat o návrhu na sloučení slovenských krajů

BRAND24

Tajfun na Filipínách má nejméně 10 tisíc obětí

Tajfun ochromil celé Filipíny, 630 tisíc lidí vyhnal z domovů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).