Menu Zavřít

Deutsche Bank se vyrovná za finanční krizi. V USA zaplatí 180 miliard

18. 1. 2017
Autor: ČTK

Německá bankovní jednička Deutsche Bank dokončila dohodu s americkým ministerstvem spravedlnosti, v jejímž rámci zaplatí 7,2 miliardy dolarů (182,2 miliardy Kč) za urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů. Oznámila to v noci na dnešek americká vláda. Deutsche Bank o dosažení dohody informovala již před Vánocemi. Banka výrazně zkrátí zaměstnanecké prémie.

Deutsche Bank je jednou z řady finančních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009. Americká vláda banky viní z toho, že poskytovaly investorům zavádějící informace o kvalitě těchto cenných papírů.

„Deutsche Bank nejenže klamala investory, ale také přímo přispěla k mezinárodní finanční krizi,“ uvedla americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová. Generální ředitel banky John Cryan se za praktiky kolem prodeje hypotečních cenných papírů z let 2005 až 2007 omluvil a označil je za nepřijatelné.

Banka dnes podle agentury Reuters oznámila, že výrazně sníží letošní prémie zaměstnanců. Letos také nevyplatí dividendu. Manažer fondu Union Investment Ingo Speich uvedl, že krácení odměn v důsledku špatného roku je lepší než propustit zaměstnance, které bude banka potřebovat, aby znovu docílila zisku. Podle jeho názoru je tu ale přesto prostor pro zrušení až 5000 administrativních pozic. Představentstvo banky se svých letošních odměn rovněž vzdá.

Dohodu o urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů před Vánocemi ohlásila i švýcarská banka Credit Suisse, která v USA zaplatí 5,3 miliardy dolarů (134,1 miliardy Kč). Americké ministerstvo spravedlnosti v té době navíc v rámci této kauzy zažalovalo britskou banku Barclays.

BRAND24

Vyšetřování kolem hypotečních cenných papírů v USA stále čelí americká banka Wells Fargo, britské banky Royal Bank of Scotland a HSBC a švýcarská UBS. Americké banky již v uplynulých třech letech za urovnání sporů kolem hypotečních cenných papírů zaplatily 46 miliard dolarů.

Čtěte dále:

Deutsche Bank prý v USA krátila daně. Zaplatí za to 2,4 miliardy

Deutsche Bank se překvapivě vrátila k zisku, vydělala 7,5 miliardy

Účet za finanční krizi: agentura Moody’s zaplatí 22 miliard za nereálné ratingy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).