Dětský den v Mánesce

16. listopadu 2010, 10:49 - Milan Ballík
16. listopadu 2010, 10:49

Prožitek z excelentní obsluhy a nedostižné kuchyně rozmělnily hrátky dětí s rodiči

Restaurant Aromi promlouvá k pražským labužníkům bezmála čtyři roky. Za ten čas se stal kultovním stánkem místní manažerské smetánky. Dveře si tu podávají celebrity ze všech atraktivních oborů, showbyznysem počínaje a bankovním sektorem konče. Může za to zdejší atmosféra, kuchyně i obsluha, nebo jde o dokonale propracovanou marketingovou strategii? Interiér zůstal až na detaily nezměněn, což by mohlo svědčit o nadčasovém designu. Prostá výbava se spoře založenými stoly, pár kousků historizujícího mobiliáře, dřevěná podlaha a pár obrázků na tmavě vylíčených stěnách. Hlavní parádu nicméně obstarávají dva bohatě prostřené stoly uprostřed obou sekcí – kuřácké i nekuřácké. Na jednom se předvádějí desítky druhů grappy, druhý zdobí mimo jiné kulaté bochníky sýrů. Kontakt šéfkuchaře Riccarda Lucqueho s hosty zajišťuje průzor do kuchyně, za rozložitým barem „kmitají“ barmani, aby vyhověli všem přáním žíznivých hostí.

Bitva o Mont Blanc

V kulisách Aromi se lze cítit velice příjemně. Jakmile vás pozorná obsluha uvede ke stolu, promptně vás obdaří oběma lístky, z nichž oči přecházejí. V menu se skvějí krmě, které jsou kouzelnou nabídkou italského gastronomického umu, vinná karta potom „přetéká“ etiketami nejrenomovanějších sklepů všech vinařských oblastí požehnané země. Není lehké se rozhodnout. V mém případě začne časná večeře, jak jinak, některou variantou těstovin. Zřejmě to budou pappardelle s pomalu taženou hovězí svíčkovou a liškami, v té kombinaci se mi zvláště zalíbilo. Po prvním soustu začínám chápat, co sem táhne všechny gourmety z města. Báječné nudle zcuchané do uzlíku, pevné na stisk a plné chuti venkova, s sebou nesou snad ještě báječnější souběh výrazu ostatních vstupů. Jako by kuchař pokrájel samé zlatožluté paprsky středomořského slunce. Ostrými lokty se prosazuje ryzí masový projev hovězího, které se jen rozpadá na jednotlivá vlákna, tak křehce je upraveno. Když sólo oblažujícího masa doznívá a jeho vítězství se zdá neodvratné, odkudsi ze zákulisí nastoupí „sbor“ lišek. Důrazným lesním odérem pronikne do zdánlivě neprostupného valu ryzí hověziny a obrousí její panovačné ambice, spojí se s obilnou falangou těstovin. Takto ochucené pappardelle pak ztekou vrchol chuťového Mont Blancu i díky přispění neuvěřitelné šťávy, vydatné, přitom však jemné jako kajčí peří. Zapito hladkým, nedráždivým pinotem Castel Selleg z Alto Adige, jenž oděje sousto sametem až překvapivě mazlivým, se vám dostane dech beroucí ouvertury. A to s pomocí prostých ingrediencí nejpestřejší kuchyně Evropy, zato však rafinovaně vykroužených do nezapomenutelných prožitků.

Na rybím trhu

Jsme v Aromi, proto nás nemine nabídka ryb předváděných „faccia a faccia“. Skelné rybí oči na vás smutně pomrkávají ze skrumáže na blýskavém tácu, takový malý trh to celé připomíná. Volím pražmu, a to pečenou v solné krustě. Jde sice o jednu z často používaných úprav, nicméně ne všude ji zvládají v žádoucí kvalitě. Taktak si ještě stačím ujasnit volbu vína – Greco di tufo Novaserra Mastroberardino, mimochodem zdařile k jídlu padnoucího – a v bílém sarkofágu zakleté rybí tělo leží přede mnou. Jako bonusu se mi dostává okouzlující lekce, když sličná servírka předvádí její dokonalé vykostění. S espritem pražmu zbaví páteře způsobem nanejvýš šarmantním, a když pak předkládá na talíř sněhobílé kusy vonícího masa, kypícího šťávami, vrhám se na ně s nedočkavostí hladové šelmy. Mám před sebou totiž spojení toho nejlepšího ze středomoří. Ryba vonící solí, lehce zkropená znamenitým olivovým olejem ze Sardinie a rozhojněná o příchuti typicky jižní zeleniny – lilku, rajčete a cuket – graduje v ústech do úžasného pocitu. Vzácně zkomponovaná souhra prajednoduchých vstupů nabídne v závěrečném akordu všechnu rafinovanost zdánlivé prostoty. Navýsost spokojen vytírám chlebem i ten poslední zbyteček šťávy na talíři, právě jsem měl čest požít jednu z nejlépe upravených ryb, které mi bylo ve městě jíst. Kompliment do kuchyně!

Malí tyrani

Fabiův Napoletánský dort z riccoty a ječmene jen potvrdil předchozí. Lišácky vystavěná chuť, opírající se o nesladké těsto prazvláštního projevu s rozmáčenými zrnky ječmene, k němuž jako letmé mávnutí šátku venkovské dívky přivlál hladivě pevný dotek ricotty, dokonala finále večera. Jako brilantní jízda vítězného týmu na Giro d’Italia, tak suverénně a spořádaně se nesl celý podvečer, v němž směrem ke kuchařům nebylo nižádné výtky. Rovněž o obsluze, s uvolněným projevem pánské části a nakažlivě usměvavou noblesou dívek, nešlo jinak než pět pouze chválu. Bohužel to neplatilo o atmosféře, na kterou ostatně podnik „stůně“ často. Ani tentokrát se nezadařilo vykouzlit onu ničím nezkalenou náladu, která umí akcelerovat prožitek z posezení v Aromi do výše Apenin. Velký podíl na tomto nezdaru mělo klubko zpovykaných, hlučných dětí, lezoucích lokálem, pohazujících korky či nahlížejících do krmí hostů a vysokými fistulemi přehlušujících už beztak nijak tichý šum lokálu. Nejenže ke svým hrám strhly i nepochopitelně demokratické rodiče, dokonce si vyžádaly plnou účast jedné ze servírek. Nakolik ta pak chyběla na place, nevím, neměla naštěstí na starost náš stůl. Umím si představit děti v restauracích k jejich zábavě vybavených. Netrpím „herodesím syndromem“, aspoň myslím. Jenže v podniku, který je jedním z nejdražších v metropoli a kde se do ceny počítá i atmosféra, mi to přijde – promiňte, vážení rodiče i Vy, Riccardo – nepatřičné a k jinak bezchybné práci celého týmu neuctivé.

VALUE FOR MANY Hodnocení restaurace Jídlo 49 bodů z 50 Obsluha 18 bodů z 20 Nápoje 9 bodů z 10 Prostředí 6 bodů z 10 Kvalita / cena 7 bodů z 10 Celkem 89 bodů ze 100 + Krásná práce kuchyně a obsluhy – Kvůli až nehorázným projevům části dětského osazenstva z poloviny „odešlá“ atmosféra Aromi Restaurant Mánesova 78/442, 120 00 Praha 2, tel.: +420 222 713 222 e-mail: info@aromi.cz , http: www.aromi.cz Otevírací doba Po–So 12.00–23.00, Ne 12.00–22.00 Kuchyně italská s důrazem na ryby a dary moře Země původu nabízených vín Česká republika, Francie, Itálie Výběr z jídelního lístku **
La Parmigiana di Polipo – Grilovaná chobotnice s lilkem, rajčaty a mozzarellou 345 Kč Crema di astaco con la Ricotta fatta da noi – Vývar z humra s domácí ricottou 195 Kč Insalata Cicoria e mele con il Salmone affumicato da noi – Čekankový salát s jablky z Alto Adige, podávaný s domácím uzeným lososem 215 Kč Risotto alla zucca con il Caprino di Cartoceto di Beltrami – Dýňové risottto s kozím sýrem Cartoceto di Beltrami 295 / 345 Kč (předkrm / hlavní chod) Guancia di Maiale arrositto a bassa temperatura 80 Gradi con Puré di Patate e Rafano – Pomalu pečená vepřová líčka na 80 °C podávaná s pyré z brambor a křenu 365 Kč Zuppetta di Cioccolato bianco, Frutto del Apassione e Gelato al Pistacchio – Polévka z bílé čokolády s maracujou a pistáciovou zmrzlinou 185 Kč

Výběr z vinného lístku Larmandier Bernier Terre de Versus 1er Cru 2250 Kč Vernacia San Gimignano Geografico 2008 645 Kč Vermentino di Sardegna Is Argiolas, Argiolas 2008 855 Kč Sauvignon Prail, Colterenzio 2008 925 Kč Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva Villa Bucci 2005 2345 Kč Chablis 1er Cru Vosgros, J.P.& Benoit Droin 2008 1150 Kč Chianti Classico Castellare di Castellina 2007 685 Kč Nebbiolo d’Alba Ochetti Renato Ratti 2007 725 Kč Vino Nobile di Montepulciano Avignonesi 2006 1395 Kč Barbera del Monferatto Barabba, Fabrizio Iuli 2001 1850 Kč Brunello di Montalcino Tenuta San Fillipo Fanti 2004 2350 Kč Ornellaia Tenuta dell’Ornellaia 2006 4150 Kč Barolo Annata Renatto Ratti 1961 4900 Kč Chateauneuf du Pape V. Vignes Domaine de Villeneuve 2005 1695 Kč Echezeaux Grand Cru Jean-Marc Millot 2004 3545 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče