Menu Zavřít

Detail s velkým významem

20. 2. 2015
Autor: Hana Medková

Dojem, který člověk má ze dveří, ať už vnitřních, či venkovních, dělá z padesáti procent klika. Něco tak nepatrného v poměru k celkové ploše, a přesto naprosto klíčového, pokud jde o vzhled i použití. Právě proto se architektka a jednatelka společnosti TiraCS Hana Medková rozhodla zaměřit na designové kování. Jde o drobnost, která má vysokou užitnou hodnotu.

„Designové kování si pořizují lidé, kteří mají smysl pro detail,“ prozrazuje architektka a dodává, že nejde jen o estetický smysl. Pokud u historicky cenných dveří vysokých i tři a půl metru nezůstala originální dobová klika a majitel si vybere nešťastně, může se mu opotřebit už po dvou letech. Kování přitom zahrnuje širší paletu zboží než kliky. „Jednoduše řečeno jde o vše, čím otevíráme dveře či okna. Tedy dveřní kliky interiérové, bezpečnostní kliky na vstupní dveře, madla na prosklené dveře, okenní kličky, kliky na francouzská okna, na portálové dveře, madla na posuvné interiérové dveře, nábytkové úchyty, knobky, piktogramy i čísla na označení adresy domu,“ vypočítává Hana Medková a rázem je jasné, že jde o komplexní disciplínu, protože kování lze promyšleně využít v rámci celého domu či bytu k vytváření dojmu ucelenosti.

Hledá se klika

Zakázkové kliky a madla na míru se vyrábějí jen zřídkakdy, většinou jde o velmi specifický požadavek klienta, třeba když si restaurace nechá vyrobit kliky ve tvaru sekery nebo se v interiéru v asijském stylu použije bambus jako madlo. Občas se vyrábějí i masivní dřevěné úchytky na nábytek ze stejného dřeva, které se použilo na podlahu. Daleko obvyklejší cesta k originálnímu kování vede skrze internet, kde Hana Medková neustále hledá nové dodavatele podle materiálu, stylu i tvaru požadovaného klienty. Právě takto našla i značku kování, kterou se následně rozhodla do Česka dovážet.

BRAND24

Hana Medková
V roce 2004 absolvovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze. I na základě předchozích pracovních zkušeností už v tomtéž roce začala pracovat jako architektku. A to hned v několika firmách, například v Aprojektu, společnosti Chapman Taylor, Sofa.architekti či v Atelieru Slavíček. Naposledy byla zaměstnána ve studiu Konsepti, kde pracovala do konce roku 2012. Poté se osamostatnila, založila společnost TiraCS . Současně pracuje jako architektka na volné noze.

„Kliky Formani jsem poprvé použila na realizaci bytu v marině ve francouzském přístavním městě Nice, kde ladila s námořnickým stylem bytu. Šlo o černě mořené dřevo na madle kliky a niklové kovové části. Ze stejné kolekce jsme měli i madla na vestavěné skříně a samozřejmě vstupní kliku,“ vzpomíná Hana Medková, která následně nizozemskou značku začala objednávat pro klienty v České republice. Po čase se stala výhradním dovozcem a distributorem pro Českou republiku a Slovensko, prosazuje se i na maďarském trhu, protože je zde nejbližší distributor. „Naše kliky si může koupit kdokoli, máme i takzvanou projektovou řadu, která není finančně nedostupná. I v designových kolekcích se dají najít krásné kliky za rozumnou cenu,“ brání se jednatelka firmy TiraCS při otázce, jak úzký okruh klientely má.

Kování i všem kolem

Nejraději pracuje s broušeným nerezem – a to z praktických důvodů. „Dřevěné kliky jsou také velmi krásné a hlavně teplé a příjemné do ruky. Z hlediska údržby je jen třeba o ně víc pečovat,“ upozorňuje Hana Medková. Není proto divu, že kliky z kolekce Formani jsou nejčastěji z nerezu, leštěného nerezu či dřeva. Nabízejí se i z dalších materiálů, jako je matný i leštěný nikl a mosaz. V rámci své designérské práce kromě klik navrhuje rovněž celé interiéry, ale i úpravy kolem domu či oplocení. A přitom dostává díky práci pro klienty nové podněty. „Už jsem náhodně objevila další firmu s velmi zajímavými produkty, tak uvidím, zda se nám ji v budoucnu podaří získat pro český trh,“ dodává Hana Medková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).