Menu Zavřít

Deset odsouzených, jeden zastřelený

22. 8. 2008
Autor: Euro.cz

V kauze vytunelovaných fondů Trend a Mercia padly první tresty

Královéhradecký krajský soud poslal minulý týden v případu investičních fondů Trend a Mercia šest bývalých manažerů do vězení na tři až sedm let. Další čtyři obžalovaní dostali podmínku, jednoho soud obžaloby zprostil (viz Kdo a na kolik?). Rozsudek zatím není pravomocný, někteří obžalovaní manažeři se proti němu odvolali.

Zapeklitý případ Vyšetřování případu, v němž státní zástupce vinil jedenáct vedoucích pracovníků, že připravili fondy o 1,4 miliardy korun, provázely komplikace. Bývalý vyšetřovatel Blahoslav Kavka se v roce 2000 z neznámých důvodů zastřelil služební pistolí. Někdejší hradecký žalobce Vladislav Kusala, jenž na případ dohlížel, ve stejném roce rezignoval na funkci. Soud mu totiž případ vrátil k dopracování kvůli základním chybám, jako jsou zmatené znalecké posudky či špatně poučení svědci. Případ byl pak převeden nejprve z východních Čech do jižních a v roce 2002 se ho ujal republikový úřad vyšetřování v Praze.
Nalezení a usvědčení viníků trvalo jedenáct let, přestože se podezřelé transakce podařilo nucenému správci rychle zdokumentovat. Policie, jež se případem zabývala devět let, dokonce našla záznamník, kam si jeden z manažerů složité převody kreslil. O komplikovanosti kauzy svědčí i to, že soudce vynášel rozsudek téměř čtyři hodiny a více než hodinu a půl jej předseda senátu Luboš Sovák zdůvodňoval. „Uznáváme, že to byla doba pro podnikání nelehká. Ale v dané věci to bylo ve stadiu, kdy se nejednalo o riziko, které by šlo tolerovat, bylo to souvislé jednání,“ argumentoval.

Kotva na Kypru Co se tedy stalo? Fondy úvěrovaly společnosti propojené s obžalovanými, aniž by pak tyto firmy půjčky splácely. Podle státního zástupce Františka Fíly se policii podařilo zajistit majetek asi za 100 milionů korun a 56 procent akcií společnosti Kotva, o něž se ještě povedou soudní spory. Právě akcie obchodního domu, jež tvořily podstatnou část portfolia Trendu, hrají v případu důležitou roli. Bývalý šéf fondu Miroslav Hálek převedl tyto cenné papíry v roce 1995 na společnost Forminster Enterprices Limited s účty v Lichtenštejnsku a se sídlem na Kypru. Tu vyšetřovatelé spojovali právě s Hálkem, který však jakékoli propojení popírá. Státní zástupce kvůli nejasnostem ohledně vlastnictví akcie zablokoval. Přesto se dál s majetkem uskutečňovaly různé transakce. Majoritní balík akcií obchodního domu poté za 1,5 miliardy korun koupila irská společnost Markland Holdings. Do majetku investičního fondu se už nevrátily.

Odčerpané miliardy Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, jejichž známé tváře nalákaly k investicím do fondu více než sto tisíc lidí. O čtyři roky později získala fond asi za 200 milionů korun společnost Královéhradecká brokerská v čele s Hálkem. Ve stejné době začínají být podle obžaloby prostředky fondů Trend a Mercia převáděny na konta jiných společností. V roce 2000 končí Trend v konkurzu. „Netušili jsme, že se to může tak zvrhnout,“ řekl během své výpovědi u soudu muzikant Kratochvíl, který spolu s Kocábem rovněž čelil trestnímu oznámení, že se podílel na vyvedení půl miliardy korun z Trendu. V roce 2005 však policie trestní oznámení na oba hudebníky odložila.
Hálek, mezi jehož obhájce patřil i exministr spravedlnosti Jiří Novák a bývalý pražský vrchní státní zástupce Karel Brückler, s verdiktem soudu nesouhlasí. „Dokazování jednoznačně potvrdilo, že tvrzení obžaloby jsou v rozporu se skutečností a že celé trestní stíhání bylo od začátku manipulováno,“ tvrdí. Důležitý znalecký posudek označil Hálek za neodborný. Jeho zpracovatelé prý o kapitálovém trhu nic nevědí. Do spisu byly zařazovány zfalšované podklady a byl ovlivňován policií, řekl Hálek, který se prý nyní živí jako ekonom. Podle údajů internetového obchodního rejstříku působí v různých pozicích nejméně v devíti společnostech.
Investiční fondy Trend a Mercia byly produktem kuponové privatizace, od jejíhož zahájení letos uplynulo 16 let. V jejím rámci si šest milionů lidí rozdělilo majetek v účetní hodnotě 365 miliard korun. Komise pro cenné papíry, která dohlíží nad kapitálovým trhem, v roce 2002 odhadla, že z investičních fondů bylo nelegálně odčerpáno až padesát miliard korun (viz Ulité miliardy). Navrátit se však podařila z vytunelovaných prostředků jen malá část.

Politické souvislosti A nebyli bychom v Česku, kdyby celý případ nezískal i politický rozměr. Michael Kocáb totiž nyní kandiduje za Stranu zelených do Senátu ve volebním obvodu Praha 1 a jeho kandidatura vyvolala rozpory v sociální demokracii. Zatímco podle poslance Davida Ratha by ČSSD měla Kocába v případném druhém kole podpořit, předseda strany Jiří Paroubek rockerovi nemůže přijít na jméno. Šéf ČSSD se do Kocába opřel na stranickém webu, kde ho označil za hlupáka a demagoga. Za zlé mu má hlavně vytunelování Trendu. „Ve stejný den, kdy akcionáři přišli o nějakých 365 milionů korun, Michael Kocáb inkasoval od tunelářů, které si sám vybral, 36 milionů korun,“ napsal Paroubek. Jeho postoj by však mohl uškodit Rathovi, který kandiduje v krajských volbách a usiluje o post hejtmana Středočeského kraje. Již nyní se proto musí Rath ohlížet na případné koaliční partnery, jimiž by mohli být právě zelení, za něž Kocáb kandiduje do Senátu.

Tabulka:
Ulité miliardy Případů, kdy podílníci fondů přišli o své majetky, je více
Harvardské investiční fondy: 16 miliard korun
KTP Quantum: 3,5 miliardy korun
CS Fondy: 1,39 miliardy korun
Private Investors: 1 miliarda korun
Progres Invest: 0,5 miliardy korun
Pramen: ČTK

BRAND24

SOUVISLOSTI
Kdo a na kolik? 7 let nepodmíněně – Miroslav Hálek
3 roky nepodmíněně – Jan Cholasta, Petr Šrejtr, Luděk Špriňar, Miroslav Vlastník, Libor Páv
3 roky podmíněně, s odkladem na 5 let – Michal Plachta, Petr Kožený
2 roky podmíněně, s odkladem na 3 roky – Jiří Trnka, Václav Dius
zproštěn obžaloby – Aleš Machalíček

Praporek: Z investičních fondů bylo celkem nelegálně odčerpáno až padesát miliard korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).