Menu Zavřít

Děkujeme Kristýno!

18. 4. 2011
Autor: profit

Mladá poslankyně odkryla zákulisí politiky. Propadla se česká politika minulý týden do nejhlubších bažin za posledních dvacet let, nebo se jen díky nahrávací technice dnes dozvídáme i věci, které by jinak zůstaly utajeny? Každopádně bychom do praktik vládnutí nebyli zasvěceni nebýt šestadvacetileté poslankyně Kristýny Kočí.

Foto: David Neff / MF Dnes / Profimedia

Poslední vývoj na politické scéně ukazuje, že se nevyplácí dělat ukvapené soudy, vidět černobíle a už vůbec nenaskakovat na jednoduché mediální závěry. Podle nich byla ještě před týdnem situace prostá – na jedné straně propracovaný plán bezpečnostní agentury ABL, jak ovládnout českou politiku prostřednictvím manažerského projektu zvaného Věci veřejné. Na druhé straně statečný poslanec této strany Jaroslav Škárka, který se rozhodl dále nemlčet a skoncovat s braním úplatků od faktického šéfa strany Víta Bárty, které podle vlastních slov dostával už od září.

K němu se pak přidala ještě statečnější poslankyně Kočí. Poté, co nahlásila půlmilionový úplatek, objevila ve své ložnici odposlouchávací zařízení. Ačkoli šlo o štěnici víceméně primitivní, která vydrží zhruba 14 dní, příslušní politici ODS a TOP 09 a část médií neváhala tvrdit, že jde o další jasný důkaz. Vlak už byl rozjetý. Považte, taková strana nemůže zůstat u vlády. Takže ministr dopravy Bárta byl donucen podat demisi a premiér Petr Nečas navrhl odvolání i ministrů vnitra a školství Radka Johna a Josefa Dobeše.

Jak oslabit Nečase

Na scénu tak nastoupil prezident Václav Klaus, který celou akci zásadně přibrzdil. Bylo by přehnané pět hned ódy na prozřetelnost, státotvornost a nadstranickost hlavy státu. Klaus totiž jednal také ve svém zájmu, protože o zákulisí akce, jejíž podrobnosti následně nechtěně popsala Kočí, s vysokou pravděpodobností věděl.

Kauzu lze zrekonstruovat zhruba takto: Krátce po volbách (před tři čtvrtě rokem, jak správně říká Kočí na tajné nahrávce) část ODS, jejíž plány se chystal zhatit protikorupčně naladěný Petr Nečas, začala hledat cestu, jak premiéra zatlačit ke zdi. Mimo jiné mu mnozí spolustraníci nemohli odpustit, že na klíčové ministerstvo vnitra instaloval Radka Johna, takže úřad začal fakticky řídit – v tom mají kritici véček pravdu – Vít Bárta. Vyvrcholením bylo odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů, které řada vlivných lidí z ODS Nečasovi vyčítala jako neuvěřitelnou slabost.

Skupina v ODS rozhořčená Nečasem dohodnutou vládou přitom nebyla příliš sourodá. Důvod k vendetě měl bývalý – prý „za bílého dne popravený“ – premiér Mirek Topolánek, exministr vnitra Ivan Langer, kterému teď Bárta „řádil“ na vnitru, a mnoho kmotrů přicházejících o vliv. Právě v oblasti dopravy, tedy Bártova „domovského“ ministerstva, je koncentrace kmotrů těžících ze státních zakázek nebývale vysoká. Není tedy divu, že se bývalý hlavní Topolánkův spojenec, staronový šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, poohlížel po jiném způsobu, jak ve Sněmovně zajistit podporu vlády. Výsledkem mělo být například vytvoření nového klubu odpadlíků od Věcí veřejných, nebo rovnou splynutí části véčkařských poslanců s občanskými demokraty.

Amatérismus se nevyplácí

Přirozeného partnera tak Tluchoř našel v ambiciózní poslankyni Kočí, které vadil autoritářský způsob šéfování Víta Bárty a které naopak mohla imponovat možnost stát se klíčovou poslankyní a možná snad i nejdůležitější osobou v české politice. A tak byla Kočí v posledních měsících vídána častěji právě s Tluchořem, jindy zase v přátelských rozhovorech s místopředsedou ODS (a kolegou z Moravskoslezského kraje) Pavlem Drobilem, kvůli jehož údajným korupčním praktikám na ministerstvu životního prostředí se ještě nedávno rozhořčovala.

Není pochyb, že Bárta vadil více véčkařským poslancům a plán na odštěpení nejméně sedmi z nich (tolik zákonodárců potřebuje ODS a TOP 09 k nejtěsnější možné většině 101 hlasů) nemusel být předem marný.

Kristýně Kočí se podle jejích slov na nahrávce ve světě velké politiky a byznysu zjevně zalíbilo. Dokonce se způsobem mluvy pokoušela zapadnout do kmotrovského prostředí, kde obří peníze hýbou světem. Do své role „kmotry“ se Kočí vžila natolik, že se prý před ní – podle jejího přesvědčení – třásl i prezident.

BRAND24

Problém zmíněného tři čtvrtě roku připravovaného plánu zkrachoval na amatérismu. Nejdřív selhal Škárka, když se nechal nahrát, že bere pravidelné úplatky ve výši druhého poslaneckého platu, místo toho, aby jen vypustil informaci z „dobře informovaného zdroje“ o tom, že Bárta údajně uplácí své poslance. Mediální zvěsti měly Bártu a spol. udolat, jenže postupně a obezřetně. Korunu všemu nasadila právě Kočí, když na sebe prozradila i to, co neví, a během pár minut stačila do špinavé stoky zatáhnout kde koho včetně svých spojenců a premiéra Nečase.

Výsledkem tak je, že se vláda ocitla v neřešitelné situaci. ODS i TOP 09 už příliš investovaly do plánu zbavit se Věcí veřejných kvůli ABL. Teď zjišťují, že vládnout nelze ani se skupinou kolem „kápa v sukních“ Kočí. Řešením tak nejspíš budou předčasné volby a vítězem ten, kdo s celou akcí nejspíš nemá nic společného, tedy opozice. Voliči pak od Kristýny Kočí vědí, že si napříště nemají dělat iluze o tom, jak se pečou vlády „rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci“. Za to jí patří velký dík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).