Menu Zavřít

Dekontaminační proces vody pro Fukushimu zajistí AREVA

20. 4. 2011
Autor: profit

Na žádost společnosti Tepco navrhla AREVA řešení pro čištění většiny kontaminované vody z poškozené jaderné elektrárny Fukushima, které japonská energetická společnost právě přijala.

Foto: Profimedia.cz

Kontaminovaná voda musí být vyčištěna rychle, jelikož brání společnosti Tepco před opravou napájení a chlazení elektrárny. Tři týdny posílala AREVA odborníky na radioaktivní odpadní vodu do Japonska, aby se účastnili pracovních skupin se společností Tepco. S podporou velkých týmů ve Francii, Německu a Spojených státech navrhli metodu, která je založená na konceptu spolusrážení. Proces byl vyvinut společností AREVA a použit v zařízeních v Marcoule a La Hague a využívá speciální chemická činidla, kterými oddělí a odejme radioaktivní prvky. AREVA bude poté čerpat ze svých zkušeností a řešení, aby upravila a zpracovala tyto prvky.

CONTENT24

AREVA se také obrátila na zkušenosti společnosti Veolia Water*. Velkokapacitní čistírna odpadních vod, která je vybavena procesem spolusrážení, bude dodána společností AREVA. Tato instalace prudce sníží úroveň radioaktivity upravené vody, která pak může být znovu použita v chladicích systémech elektrárny.

Další procesy mohou být použity současně s tímto řešením, které je nejvhodnější pro dosavadní krizovou situaci. Mohlo by být doplněno dalšími střednědobými a dlouhodobými činnosti. Akce navazuje na návštěvu Japonska prezidentem Francouzské republiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).