Menu Zavřít

Dcery čekají na matky

23. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Pojišťovnictví

BRAND24

Ze studie poradenské společnosti KPMG vyplývá, že se pojišťovny ve střední a východní Evropě zatím nepřipravují na regulaci sektoru, kterou přináší směrnice EU, takzvaná Solvency II. Ta přitom zásadním způsobem ovlivní fungování pojistného trhu.
Cílem Solvency II je zlepšit vnímání a řízení pojistných rizik, stanovit minimální výši kapitálu v návaznosti na objem obchodů pojistitele, zkvalitnit interní kontrolní mechanismy a zvýšit transparentnost prostřednictvím zveřejňování informací pojišťoven o své obchodní činnosti. V minulosti mohly pojišťovny v souladu s požadavky regulátora používat velmi rámcový vzorec, který byl snadný pro výpočet, avšak nepodával věrný obraz jejich finanční situace. „Se Solvency II budou nyní muset implementovat komplikovanější systém založený na vyšší citlivosti k rizikům a také investovat do aktiv, která neohrozí jejich schopnost splnit závazky vůči klientům,“ stojí v tiskovém prohlášení ke studii.
Na zavedení mechanismů, jež Solvency II přináší, mají společnosti ještě dva roky. Z analýzy KPMG vyplývá, že pozadu v přípravách jsou především menší pojišťovny. „Tyto společnosti jsou většinou součástí velké mezinárodní skupiny, která pro přijetí regulace vytvoří společný postup. Proces zavádění nové regulace se tak soustřeďuje do země, v níž je sídlo skupiny. Společnosti v regionu střední a východní Evropy jsou většinou malé, takže čekají, až jejich skupina vypracuje příslušné opatření, které pak přijmou,“ vysvětluje Imrich Lozsi z KPMG.
Autoři zprávy, jež porovnávala situaci na pojistných trzích v zemích střední a východní Evropy, a to konkrétně u 88 pojišťoven, věří, že zavedení regulace bude sice znamenat dodatečné finanční a časové náklady, přínosem však bude vyšší efektivita, která vyplyne z dodržování nových předpisů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).