Menu Zavřít

David Marek: Vliv prezidenta na ekonomiku není malý

15. 1. 2013
Autor: ČTK

Do vývoje české ekonomiky promlouvají především rozhodnutí a činy firem a lidí. Vzhledem k tomu, že jsme malá otevřená ekonomika, projevují se v domácí ekonomice v nemalé míře také změny v okolním světě. Určitým korektivem by měla být hospodářská politika, kterou tvoří dva pilíře: veřejné finance a měnová politika.

První je výsostnou záležitostí vlády, druhý centrální banky. Prezidentská volba tedy není zrovna určujícím ekonomickým momentem, prezident primárně do hospodářské politiky nemluví, nicméně zanedbatelný jeho význam v této oblasti zase není.

Důležité jsou zejména některé pravomoci: jmenování a odvolání členů vlády, právo vrátit parlamentu přijatý zákon, jmenování prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, jmenování členů bankovní rady České národní banky. Nepřímý vliv na hospodářský vývoj mohou mít i některé sdílené pravomoci: zastupování státu navenek či sjednávání a ratifikace mezinárodních smluv.

Klíčovými aspekty prezidentské funkce ve vztahu k ekonomice jsou z výše uvedených bodů především pravomoc jmenovat předsedu a další členy vlády a pravomoc jmenovat členy bankovní rady ČNB. V průběhu funkčního období prezidenta, kterého si za pár dnů zvolíme, dojde k obměně členů v obou orgánech.

Pro sestavení vlády je v praxi samozřejmě mnohem významnější výsledek sněmovních voleb. Je nepravděpodobné, že by se prezident pokusil pověřit sestavením vlády někoho, kdo nebude mít šanci získat ve sněmovně dostatečnou podporu.

Více než na prezidentovi tedy podoba a politika vlády závisí na preferencích voličů. V ekonomické oblasti se vliv vlády projevuje zejména výkonem fiskální politiky, tedy sestavením státního rozpočtu a řízením mimorozpočtových finančních institucí. Reálné možnosti prezidenta republiky zasáhnout do tohoto dění jsou mizivé. Nicméně vetováním zákonů týkajících se ekonomických záležitostí může vládě dost komplikovat život.

Jiné je to v případě jmenování členů bankovní rady. Zde má prezident v podstatě neomezenou pravomoc, jíž zároveň skutečně zasahuje do samého srdce hospodářské politiky. V průběhu svého funkčního období bude nový prezident rozhodovat o pěti ze sedmi členů rady.

Bankovní rada ČNB disponuje velmi silnými zbraněmi pro ovlivňování chodu ekonomiky. Její zásahy prostřednictvím změny úrokových sazeb, požadavků na minimální rezervy bank, intervencí na devizovém trhu a výkonu bankovního dohledu mohou ovlivnit všechny aspekty ekonomického vývoje od inflace přes hospodářský růst a nezaměstnanost až po vnější obchodní vztahy. Při výkonu této pravomoci by tedy měl prezident postupovat skutečně uvážlivě.


Čtěte také:

Prezidentský duel svedou Zeman a Schwarzenberg

ČNB uvažuje o intervencích na devizových trzích

BRAND24

ČNB znovu snížila sazby. Už jsou téměř na nule


Autor je hlavním ekonomem Patria Finance

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).