Menu Zavřít

David Marek: Koruna na eurodolarové houpačce

13. 3. 2015
Autor: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Před rokem bylo možné koupit dolar za necelých 20 korun. Dnes se na devizovém trhu kurz přiblížil 26 korunám. Slabší byla česká měna vůči dolaru naposledy v roce 2004. Co se stalo a jaké to má důsledky?

Dlouhodobé směřování devizových kurzů odráží vývoj cen a reálné ekonomiky. V krátkém a středním horizontu má na kurzy měn zásadní vliv také měnová politika centrálních bank. Zatímco v USA skončilo kvantitativní uvolňování a diskutuje se o okamžiku zahájení růstu úrokových sazeb, v eurozóně jsou některé úrokové sazby záporné stejně jako výnosy mnoha dluhopisů a ECB po dlouhém váhání právě zahájila velké nákupy cenných papírů. Zejména proto euro za posledních 12 měsíců ztratilo čtvrtinu hodnoty a jeho kurz klesl na současných 1,06 dolaru za euro.

Kurz koruny je přitom kvůli intervenčnímu závazku ČNB poměrně spolehlivě přivázán k euru. Posílení pod 27 korun za euro bude bránit centrální banka, k výraznějšímu a trvalejšímu oslabení kurzu koruny zase není důvod, soudě podle vývoje ekonomiky. Takže ve vztahu k ostatním měnám se koruna jednoduše veze s eurem.

Ptáme-li se, jak to bude a může být s kurzem koruny vůči dolaru dále, je třeba se podívat, jak si stojí a bude stát proti dolaru euro. A to je velká houpačka. Zatímco před rokem byla evropská měna výrazně nadhodnocená, nyní je pro změnu znatelně podhodnocená – zhruba o 13 procent. V historickém kontextu nejde o nijak výjimečnou odchylku. V situaci, kdy Fed kvantitativně uvolňoval jako o život a úrokové sazby držel na nule, ECB jen váhavě snižovala sazby. Euro pak bylo naopak nadhodnocené, v některých momentech až o 20 procent. V prvních letech existence evropské měny byly výkyvy a odchylky od rovnováhy dokonce ještě výraznější.

Kurz koruny k dolaru v posledním roce

Pro další vývoj kurzu eura vůči dolaru jsou důležité dva momenty. Za prvé názor na měnovou politiku Fedu a ECB – ten se v horizontu týdnů patrně nijak výrazně nezmění. Za druhé fakt, že kurz eura je podhodnocen, ale už jsme viděli i větší výkyvy, takže je otázka, kdy si trhy řeknou, že už je to příliš. Na to si netroufám odpovědět. Krátkodobé pohyby na devizových trzích až příliš často nemají logiku.

Dopady slábnoucí koruny vůči dolaru ilustruje zdražení iPhonů a dalších výrobků společnosti Apple na začátku tohoto týdne. Právě elektronika, výpočetní technika a komunikační zařízení jsou většinou dováženy za dolary a 30procentní oslabení kurzu koruny vůči dolaru se v této oblasti prostě pozná. Jiným příkladem jsou pohonné hmoty. Nebýt slabší koruny, byl by dnes litr benzinu o dvě koruny levnější.

Slabší euro by však mělo pomoci churavějící ekonomice eurozóny a zejména zemím, které v letech před finanční krizí poztrácely konkurenceschopnost. Eurozóna je naším hlavním obchodním partnerem, ve vývozu z eurozóny je zahrnuta řada dílů vyrobených v Česku. Takže pokud slabé euro dokáže pomoci eurozóně, pomůže i nám.

Autor je hlavním ekonomem Deloitte


Čtěte také:

BRAND24

Koruna je k dolaru nejslabší za skoro 11 let, dolů ji táhne euro

Euro je vůči dolaru nejslabší za posledních 11 a půl roku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).