Menu Zavřít

David Kögler: Dál už jen mírný růst

25. 3. 2013
Autor: čtk

Růst akcií nenachází konce. Tak například legendární index třiceti amerických společností Dow Jones dokonce překonal předkrizový vrchol a od lokálních minim z druhé poloviny listopadu posílil již v průměru o patnáct procent. Dodejme, že to byl růst téměř nepřetržitý, neboť největší pokles během tohoto období činil necelá čtyři procenta.

Opatrný investor se tak právem může ptát, zda je další růst možný a zda náhodou není korekce za rohem. Pokud se na věc podíváme čistě racionálně a využijeme statistiky historického vývoje indexu světových akcií MSCI World, tak nás patrně překvapí, že podobných růstových období bylo od roku 1970 zhruba sto.

Zároveň je možné vysledovat, že akcie v průměru zhodnotily během následujících dvanácti měsíců o dalších deset procent. Co nás tedy pravděpodobně čeká? Analytici Citi se domnívají, že při současných atraktivních úrovních akciových ocenění a za předpokladu mírného růstu zisků na akcii můžeme očekávat do konce roku již jen mírné přírůstky. Co by však investorům nemělo uniknout, je přetrvávající rozdíl v ocenění evropských a amerických akcií měřeno cyklicky očištěným poměrem zisků a cen akcií zvaným CAPE.

Opět převedeno do řeči čísel, historicky vedl takto značný rozdíl v ocenění (CAPE u amerických akcií dosahuje 20,8násobku, zatímco u evropských akcií pouze 12,7násobku) k tomu, že evropské akcie překonávaly americké protějšky během následujícího roku zhruba šedesát procent času. V následujících dvou a pěti letech překonávaly evropské akcie ty americké již 75, respektive 99 procent času. A to již stojí za zvážení.

Oživit výkonnost investičního portfolia může i taktické nadvážení některých sektorů, které mohou čerpat z aktuálního vývoje světové ekonomiky. Zajímavé z tohoto pohledu mohou být sektor technologií, který těží z boomu chytrých telefonů a tabletů, a sektor energií, pro který může být pozitivním impulzem rozšiřující se těžba břidlicového plynu.

Autor je analytikem Citi


• Čtěte také:

BRAND24

Miroslav Frayer: Pryč od amerických dluhopisů

Hedgeové fondy se vracejí do formy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).