Menu Zavřít

David Klimeš: Slibovali odborníky. Kde je máme?

7. 1. 2014
Autor: čtk

Experty na posty ministrů slibují před volbami všechny strany. Ale hnutí ANO na tomto kameni vystavělo celou kampaň. Místo politiků měli přijít ti, co makají, místo nemehel měli přijít odborníci, klidně i nestraničtí. A máme je tu.

Bývalý ředitel ze Spolany a z Lovochemie bude ministrem životního prostředí, herec a diplomat ministrem obrany a sám Andrej Babiš bez čistého lustračního osvědčení asi ministrem financí. Přesto těžko uvěřitelné nominace z hnutí ANO nevypadají v kontextu zase až tak strašně. Z prostého důvodu: také mnozí ministerští kandidáti z ostatních stran přišli ke svým rezortům jako slepí k houslím.

Jen tři lidé s ministerskou zkušeností

Obměna tváří v kabinetech je jednou za čas potřeba. Ale není na druhé straně přece jen málo, jestliže ministerskou zkušenost v nové sestavě budou mít jen tři lidé? Z letitého stínového kabinetu ČSSD, který měl voličům ukazovat budoucí ministerské tváře, jde do skutečné vlády podivný kočkopes. Jan Mládek se už poněkolikáté těšil na své vytoužené ministerstvo financí, avšak nakonec skončil u průmyslu. Dopravní expert strany Milan Chovanec musel kvůli pádu rebela Jeronýma Tejce vzít vnitro a na Sobotkova chráněnce Jiřího Dienstbiera zbyl jen rezort bez portfeje. Pouhá polovina budoucích ministrů ČSSD (počítaje i Sobotku jako stínového premiéra) byla před volbami stínovými experty ve svých rezortech. To není vůči voličům zrovna fér.

Ještě větší zmatky s výběrem rezortů a ještě větší hokynaření se jmény předvedli lidovci. Ale pro ČSSD a KDU-ČSL platí, že u standardních stran se pašalíky rozdělují nejen podle odbornosti, ale i podle stranického vlivu. To Babiš svatosvatě sliboval, že tomu tak nebude. Výsledek je dost smutný. Za experty v oboru lze z nominací ANO považovat snad jen bývalou náměstkyni ministerstva pro místní rozvoj Věru Jourovou a profesorku práva Válkovou.

Sestavování vlády jako hledání managementu

Ale co ten zbytek? Symbolem odbornosti má být podle Babiše nejspíše budoucí ministr životního prostředí Richard Brabec. Udělat z šéfa Lovochemie zeleného ministra je samo o sobě vyložená drzost. A ještě méně vhodné je, když si do vlády vytáhnete svého podřízeného z firmy, což je přesně případ Brabce a Lovochemie ovládané Agrofertem.

Sestavování vlády prostě není totéž co hledání managementu v Agrofertu. V problematických Kosteleckých uzeninách Babiš za šest let vystřídal šest ředitelů a až ten poslední Jan Hanuš byl trefa. Babiš možná uvažuje stejně i o vládních postech: Všichni oslovení mi to odmítají, tak dám prozatím Brabce na životní prostředí a Stropnický ať si zkusí třeba vojáky.

Strakova akademie ale není chodovská centrála Agrofertu. Kdo chce v politice uspět, měl by ve vládním angažmá alespoň důstojně obstát hned napoprvé. U protestních stran, jako je právě hnutí ANO, to platí dvojnásob.


Čtěte také:

Na tahu je Zeman. Koalice podepíše smlouvu a zveřejní jména budoucích ministrů

BRAND24

Babiš po podpisu koaliční smlouvy propagoval Agrofert

Koaliční dohoda podepsána. ČSSD jmény ministrů nepřekvapila

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).