Menu Zavřít

David Klimeš: Nad rebelií v ODS nelze mávnout rukou

21. 8. 2012
Autor: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas se rozhodl. Žádné ústupky, žádné smlouvání, žádné hokynaření. Zvýšení daní projde nejtěsnější většinou přes odpor Senátu a pravděpodobně i přes veto prezidenta. Zalepí se tím díry v rozpočtu a jede se dál. Kdo je proti, jde podle premiéra na hranici „politické a ekonomické debility“. Odvážná hra. A bohužel také špatně rozehraná. Tím méně podstatným pro Nečase je nyní fakt, že odpor proti zvyšování DPH není ani zdaleka „ekonomickou debilitou“.

Další podvazování spotřeby jen umocní recesi a na daňovém inkasu přibude nejspíš nula. Horší je to ovšem s tou „politickou debilitou“. Nečas dělá stejnou fatální chybu jako kdysi Mirek Topolánek. Z nejrůznějších důvodů vypoklonkované či zneuznané členy ODS nechává vytvořit zdání „té pravé“ ODS postavené na idejích malého a levného státu. Letos na podzim je možná ještě dokáže spráskat bičem do jednoho vládního stáda. Ale udrží je tam ještě další dva roky?

Rebelie v ODS proti zvyšování daní má občas až komediální charakter. Když kdysi strůjce Topolánkova pádu Vlastimil Tlustý vinil svého soka ze zvyšování daní, byl to Topolánkův věrný Petr Tluchoř, který ujišťoval o opaku a neměl pro rebely a jejich patrona Václava Klause dobrého slova. Nyní po svém pádu v ODS se Tluchoř sám stává strážcem modrých ideálů a ohání se Klausem.

Podobnou konverzi na pravou ódéesáckou víru předvádí Boris Šťastný, kterého Nečas odstavil z pražské politiky. A jestli nepoleze po horách nebo nebude vypovídat na protikorupční policii, může vrátit Nečasovi své i exprimátor Prahy Pavel Bém. A třeba i Michal Doktor se může pomstít premiérovi za to, že si do vlády místo něj vybral jeho arcirivala z jižních Čech Martina Kubu. Ať už tedy rebely z lůna ODS pohánějí jakékoli důvody, premiér fakticky menšinové vlády nad nimi nemůže jen tak mávnout rukou.


Čtěte také:

Poslanci ODS: Daňový balíček opět podpoříme

Senát zamítl zvýšení DPH, proti byl i Kubera z ODS

Klaus přitvrdil: Zvýšení daní je politická sebevražda

CONTENT24


Věc je ještě o to horší, že rebelové mají v ruce mnohem lepší záminky, než měl kdysi kverulant Tlustý. Výběr DPH je opravdu tristní. Přestože měl po zvýšení této daně stoupat, klesá. I kdyby pokles byl částečně dán změnou metodiky, jak tvrdí rezort financí, už nyní je jasné, že plánovaný „nadvýběr“ o 15 procent je jen iluzí. Za této situace a v podmínkách recese je další zvyšování DPH jistotou možná jednotek miliard, ne 17 miliard, jak si plánuje Nečas.
Své podzimní švihání bičem přesto premiér musí dokončit. Bez zvýšení daní nesestaví rozpočet, pokud by obratem nezrušil jedno dvě menší ministerstva.

Jakmile ale bude hotovo, musí rychle oprášit některé pravicové návrhy na omezování eráru, jinak rebelům prahnoucím po pomstě odkryje svůj pravý bok. A ti do něj rádi ve jménu „té pravé“ ODS dříve či později smrtelně bodnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).