Menu Zavřít

David Klimeš: Kalouskova recese lepší Zemanova růstu

15. 8. 2013
Autor: čtk

Nepopulární exministr financí Miroslav Kalousek se nakonec politicky nedožil konce nejdelší recese v historii České republiky, která mu byla často předhazována.

Teprve nyní končí šest čtvrtletí setrvalého poklesu HDP, byť na velkou veselici to pořád není. Silnější poptávka ze zahraničí nic nemění na pesimismu domácností, které nechtějí vydat ani vindru navíc. Otázka zní: měl Kalousek dříve vystoupit ze své role fiskálního jestřába? Asi ano. Ale o mnoho by bolestivě dlouhou recesi pravděpodobně stejně nezkrátil.

Jestli si expremiér Petr Nečas a jeho ministr financí Miroslav Kalousek za něco zaslouží odsudek, pak bezpochyby za své barbarské nájezdy na spotřebitelský apetit během minulých let. Jednak se Nečasova ODS s Kalouskovou TOP 09 nesmyslně verbálně předháněly, kdo bude větší řezník ve státním rozpočtu a jaké všechny položky seškrtá, jednak se vládní garnitura přes svoji údajnou pravicovou ideologii činila ve zvyšování daní. Podruhé za krátkou dobu stoupla DPH, daňový balíček vytvořil fakticky druhé daňové pásmo z příjmu. Kalousek navíc nepochopitelně v recesi vyhlásil válku živnostníkům. Jaký to byl údiv na ministerstvu, když pak domácnosti logicky přehodily výhybku od utrácení k odkládání spotřeby a úsporám a firmy zachvátil pesimismus.

Pokud ale kritika Kalouska cílí na zanedbání vládních investic, není odsudek v takovém případě zdaleka tak jasný. Zapomíná se na to, že investice by zase šly jen na dluh, ať už v podobě emisí dluhopisů či třeba úvěru u Evropské investiční banky. Kalousek vsadil na fiskální přísnost a skutečně odměnou jsou historicky nízké úrokové sazby a o miliardy nižší náklady na dluhovou službu. Jistě se dalo mnohé dělat lépe. Miliardy ze státních podniků už dávno mohly pomáhat exportu či projektům, které každou utracenou korunu v ekonomice několikrát protočí, například Zelené úsporám.

Nynější vláda Jiřího Rusnoka však opakuje nebezpečnou mantru Miloše Zemana, že se Česko mělo a má z recese masivně proinvestovat. Megalomanské stavby typu plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe by jistě zvedly HDP, ale šlo by o ekonomicky sporné stavby jen navyšující státní dluh. Je dobře, že Kalousek nic takového nepropagoval.

Vůči Kalouskovi nebylo úplně férové ani předhazování růstu v zemích okolo nás. Kdyby český stát utrácel miliardy za přípravu Eura 2012 jako Polsko, jistě by se to ve statistikách projevilo. Kdyby předtím fakticky zkrachoval tak jako Maďarsko, také by snáze rostl z nižších čísel. A kdyby se vybodl na šetření, tlačil by dluh před sebou stejně jako Slovensko. Jakkoli byl rok a půl recese krutý, Kalousek není žádným arcipadouchem. Jen se to tak může jevit kvůli jeho obsesi vzývat škrty vždy a všude.


Čtěte také:

BRAND24

Nejdelší recese je u konce. Českou ekonomiku vytáhl export

Rozpočtové provizorium může stát Česko 40 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).