Menu Zavřít

David Klimeš: Investiční fata morgana premiéra Zemana

9. 5. 2013
Autor: čtk

Pokud někdo neznalý českých reálií spatřil projev Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně, mohl snadno nabýt dojmu, že nový premiér seznamuje poslance s vládními prioritami. Ve vládním prohlášení kabinetu premiéra Zemana hraje prim boj proti korupčníkům a vláda brzo sněmovnou protlačí zákon o prokázání původu příjmů a majetku.

S nezaměstnaností zatočí premiér masivními investicemi. A vedle toho bude prosazovat svůj dlouhodobý cíl – změnu volebního zákona. Je zbytečné omílat, že Zeman je pouhý prezident v parlamentní demokracii. Každý tuší, že přímou volbou posílený Zeman má šanci protlačit sněmovnou (ať už touto či tou příští) hodně ze svých představ, a tak je mnohem smysluplnější se ptát, co z nápadů samozvaného premiéra Zemana republice prospěje a co ne.

Velmi pravděpodobně budou prvním úspěchem Zemana majetková přiznání. A to i přesto, že nejspíš půjde o legislativní paskvil. Za tento Zemanův požadavek se staví ČSSD, a pokud prezident nepřesvědčí osazenstvo této sněmovny, tak jistě té příští. Zeman by rád postihl „korupčně exponované“ skupiny jako politiky, soudce či policejní důstojníky. ČSSD ale chce spíše po vzoru velmi nevydařeného slovenského zákona zatnout tipec boháčům všeho druhu a případně se takto ještě i vypořádat se zbohatlíky z devadesátých let.

Odhadem padesát na padesát je Zemanem požadovaná změna volebního zákona. Posun k většinovému systému už jednou Ústavní soud odmítl. Navíc pokud po příštích volbách bude v parlamentu jen jedna velká strana ČSSD a hromada malých, těžko Zeman najde dost zákonodárců, kteří by dobrovolně popravili souhlasem se změnou systému svou partaj.

Zdaleka nejdůležitější je ale hospodářský program Zemana, kde jsou alfou a omegou investice. Je neuvěřitelné, jak se Zemanovi povedlo prodat veřejnosti tento údajný lék na českou stagnující ekonomiku. Je jistě možné, že vláda mohla méně a chytřeji přiškrtit státní výdaje. Ale to nic nemění na tom, že není a dlouho nebude z čeho investovat. Nebo chce snad Zeman zároveň umořovat státní dluh částí svého platu a zároveň dluh navyšovat dalšími emisemi dluhopisů či půjčkami u Evropské investiční banky?

Kdyby snad ještě Zeman propagoval investice do několika málo dobře vytipovaných segmentů s vysokým multiplikačním efektem. Jenže Zeman by chtěl kropit korunami vše a všude, jak říká „beton i lidi“. To je ekonomický populismus nejhrubšího zrna.

Nezbývá tak než se modlit, aby se Česko po přílišném škrcení výdajů premiérem Nečasem nepřehouplo do opačného extrému pod premiérem Zemanem, kdy ve jménu spásných investic bude možné pustit státní výdaje opět na špacír.


Čtěte také:

Zeman: Solární byznys je největší tunel v dějinách

BRAND24

Zeman se pustil do EU, zkritizoval pomoc Řecku a Kypru i zásahy do trhu

Zeman uvažuje o přijetí eura do pěti let, Turecko chce nechat mimo EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).