Menu Zavřít

David Klimeš: Fiala do čela? ODS nemá co ztratit

20. 11. 2013
Autor: čtk

Lednový mimořádný kongres ODS možná nakonec nebude ani tak tragický. Kdysi vůdčí strana polistopadového vývoje, nyní jedna z malých opozičních stran v Poslanecké sněmovně, má výprask ve volbách už za sebou.

Před ODS se nyní rýsuje souboj o předsednictví, který by nemusel být zcela ostudný. Svede jej zřejmě místopředsedkyně strany Miroslava Němcová s nováčkem v ODS Petrem Fialou. Straníci si pak budou moci vybrat: buď se stát s Němcovou sice slušnou, ovšem zcela prázdnou a po zásluze i nadále sedmiprocentní stranou, anebo zariskovat s politickou rychlokvaškou, která sice může pohořet, ale také se může ukázat jako nový pravicový politický talent.

Letitá prázdnota ODS už dala příležitost několika kolemjdoucím, aby udělali ve straně raketovou kariéru. Vzpomeňme na Prahu poničenou vládou a aférami Pavla Béma, kterou měl pro ODS zachránit Bohuslav Svoboda. Vzpomeňme na Alexandra Vondru, který měl vládě Mirka Topolánka dodat zahraničněpolitický lesk. A podobně přišel na ministerstvo školství Petr Fiala.

V čele pražské komunální kandidátky jako nestraník

O nevábném stavu ODS vypovídá i to, že všichni uvedení pánové sáhli po nepříliš vážené členské legitimaci, až když měli v ODS své jisté. Svoboda se dostal do čela pražské komunální kandidátky jako nestraník. Vondra vstoupil do strany až po zvolení senátorem. A Fiala si nejprve počkal na poslanecký mandát.

Nicméně Fiala je nyní v jiné situaci než předchozí „okrasy“. Ty mohly tak maximálně pomýšlet na místopředsednické židle. Ovšem Fialovi rozložená ODS rovnou nabízí reálnou šanci na předsednictví, k čemuž jej zatím vyzývají jeho domovští brněnští občanští demokraté a také významní a vlivní straníci jako Jiří Pospíšil či Jaroslav Kubera. A Fiala, který si jen před pár dny vyzvedl legitimaci, se narychlo rozmýšlí, zda do toho jít. Měl by. Němcová je totiž příliš spojená s érou úpadku ODS a nakonec pohořela i jako lídr strany ve volbách.

„Ódéesácké myšlenkové schéma“

Fiala je sice ze stranického hlediska nepopsaným listem, ale má na rozdíl od Němcové ministerskou zkušenost a jako renomovaný politolog také vytříbené názory. Straně by mohlo být sympatické, že Fiala také vždy prokazoval to, čemu kdysi Václav Klaus říkal „ódéesácké myšlenkové schéma“. Nepropadl žádné koketerii s „pravdoláskaři“ jako Svoboda, Vondra či další možný kandidát na předsedu strany Pospíšil. V roce 1997 litoval Klausova konce a vyjádřil dokonce pochopení pro opoziční smlouvu.

Jakkoli je sázka na naprostého partajního nováčka u konzervativní strany neobvyklá, u ODS v nynějším stavu to nakonec nemusí být vůbec špatná volba. Ideálním výsledkem sjezdu by tak měl být otevřený souboj Němcové s Fialou a zvolení poraženého na post prvního místopředsedy. Nejlépe tedy v pořadí předseda Fiala, první místopředsedkyně Němcová.


Čtěte také:

ODS z Brna-střed navrhla exministra Fialu na šéfa strany

BRAND24

ODS musí po volebním neúspěchu obracet každou korunu

Nejhorší výsledek ODS v historii. Voliči nás poslali na střídačku, řekla Němcová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).