Menu Zavřít

David Klimeš: Bakala opět objevil na mapě Česko

3. 4. 2014
Autor: Mladá fronta E15

Jsou rozvody, které přijdou k soudu a následuje nechutné veřejné propírání špinavého prádla. Inteligentnějším postupem je nejprve tvrdé dohadování doma za zavřenými dveřmi a následně hladké definitivní potvrzení rozchodu na jedno státní. Zdeněk Bakala a Peter Kadas zvolili druhou variantu.

Bakala odchází z investiční skupiny BXR Group. Ponechá si za to nákladního železničního dopravce AWT, české nemovitosti a také dosavadní podíl v NWR. Bakala se tak přestává rozptylovat kanadskými matracemi, korejskými školami či brazilskými sojovými boby. Prioritou je pro něj nyní Česko, především pak OKD. A Bakala se právě teď musí rozhodnout, jaký podnikatelský odkaz po sobě chce v této republice zanechat.

Přestože se Bakala a Kadas rozcházejí, ani jejich největší nepřátelé nemohou popřít, že to bylo mimořádně vydařené byznysové manželství. Když se Bakala v roce 1991 vrátil do Prahy, aby pro Credit Suisse First Boston založil tuzemskou pobočku, Kadas zrovna budoval tu maďarskou. Právě díky Kadasovi se Bakala po prodeji Patrie dostal z elegantního světa vysokých financí k zaprášené a prodělečné uhelné elektrárně někde u Pécse. Restrukturalizace Pannonpoweru byla prvním dítětem, jež vzešlo z jejich svazku. A pak už to jelo. Jak je velmi dobře známo, zlatým hřebem byla „doprivatizace“ OKD skupinou Viktora Koláčka a následný prodej Bakalovi a spol.

Všechno hezké ale jednou končí, zvláště když se do všeho zamotá ještě obrovský propad cen uhlí. Pro Kadase je OKD pravděpodobně jen jednou investicí z mnoha. Sice svého času nesla skutečně zlatá vejce, ale nyní je čas ji odepsat. Jenže Opavan Bakala, který v Česku investoval spousty peněz do svého dobrého jména, filantropie, médií i politických stran, je pravděpodobně jiného názoru.

Česko - jen další zastávka?

Nyní má konečně zcela volné ruce k tomu, aby svůj podnikatelský odkaz na severní Moravě nasměroval tam, kam chce. Vyplacený Bakala může vládě i obyvatelům Moravskoslezského kraje ukázat dobrou vůli třeba navýšením kapitálu v OKD. A pokud zúčastněné strany přesvědčí, že Česko pro něj není jen drobná zastávka v leteckém křižování světa mezi Švýcarskem, USA a jihoafrickými vinicemi, může také hodnověrněji natáhnout ruku ke státu a požadovat podporu útlumu nerentabilní těžby.

Lehké to samozřejmě nebude. Pro mnohé Moravany a Slezany je Bakala tím, kdo vysál OKD a nyní se chce ještě zahojit na úkor daňových poplatníků. U politiků to má uhlobaron snad ještě horší: prezident Miloš Zeman ho rovnou přirovnal k Viktoru Koženému. Andrej Babiš a jeho ministr životního prostředí jsou zatím razantně proti miliardové státní podpoře útlumu těžby v dole Paskov. Pokud ale po rozvodu s Kadasem Bakala ukáže, že OKD míní dotovat i ze svého, nic není nemožné.


Čtěte také:

Sobotka naléhá na Babiše: Podpora Paskova je nutná, musíme získat čas

BRAND24

Firma Domus, která spravuje budovy v Česku, míří na burzu

Bakala kvůli sporům odchází z BXR. Investuje do železniční dopravy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).