Menu Zavřít

Dávají mužům na frak

29. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Je jim mezi šestapadesáti a šestatřiceti lety.

Až do minulého týdne byly známé jen v místě svého působiště, kde vedou prosperující firmy. Všem čtyřem ženám vítězství v prvním ročníku soutěže Česká žena – osobnost podnikání v České republice udělala nepředstíranou radost. Dosud je totiž nikdo za práci takto veřejně neocenil.

Nás nikdo moc nechválí, motivovat se musíme samy – takhle charakterizovala postavení českých podnikatelek Karolina Pokorná (uprostřed), když přebírala na slavnostním večeru cenu pro nejlepší majitelku střední firmy, v jejím případě Profikon International z Frenštátu pod Radhoštěm. Nejschopnější ženy stoprocentně vlastnící tuzemské firmy dostaly ocenění, které zatím nemá žádná česká podnikatelka. Kdo by čekal, že mezi nejúspěšnějšími ženami převažují majitelky módních či kosmetických salonů, ten by byl překvapen. Ženy totiž naopak často vlastní strojírenské či stavařské firmy, jsou úspěšné v oblastech, které jsou podle tradičních názorů spíše doménou mužů.

Například Irena Ryšavá (vlevo), která získala cenu České spořitelny pro Výjimečnou osobnost, má firmu RI-STAV zabývající se výstavbou a rekonstrukcemi čistíren odpadních vod, kanalizací, vodovodů, plynovodů a inženýrských sítí včetně přípojek. Průměrný roční obrat společnosti se pohybuje kolem sta milionů korun.

Podobný hospodářský výsledek dosahuje i firma Chromservis, která patří Marči Horové, vítězce v kategorii majitelek malých společností. Její doménou je zase měřicí a regulační technika pro laboratorní i průmyslové aplikace. Sama Horová tvrdí, že působí v oboru, který není moc populární ani atraktivní z hlediska obchodních příležitostí, navíc se na českém trhu potýká se značnou konkurencí.

„Je pravda, že to je pro ženu obtížný obor. Někteří muži se těžko vyrovnávají s tím, že v čele takové společnosti stojí dáma,“ vypráví Horová. Jako všechny finalistky začínala podnikat v devadesátých letech jako fyzická osoba a až po nabytí zkušeností a rozšíření podnikatelského záměru založila společnost s ručením omezeným.

ČESKÁ ŽENA – OSOBNOST PODNIKÁNÍ V ČR 2008

BRAND24

Marči Horová, vítězka malých firem od 11 do 25 zaměstnanců, majitelka společnosti Chromservis působící v Praze, Brně a Ostravě

  • *Karolina Pokorná, vítězka středních firem od 26 do 100 zaměstnanců, majitelka společnosti Profikon International z Frenštátu pod Radhoštěm Anna Šťastná, vítězka velkých firem nad 100 zaměstnanců, majitelka společnosti CORA úklid z Kroměříže Irena Ryšavá, získala trofej Výjimečná osobnost - Cena České spořitelny, vlastní malou společnost RI-STAV z Litovle Nejde o feministické hnutí „Vím, že to ženy nemají jednoduché, když chtějí něco dokázat. Proto mě napadla tato soutěž, a pak jsem chtěla také podpořit češství v nás. Mám pocit, že na sebe nejsme dost hrdí. Přeji si právě touhle akcí ukázat, že máme výjimečné skvělé lidi, že máme být na co pyšní,“ vysvětluje záměr nové soutěže jedna ze dvou organizátorek, Jana Švenková z auditorské společnosti Mazars. S myšlenkou najít neobyčejné ženy podnikatelky, které bez mediální slávy založily a minimálně pět let úspěšně vedou svoji společnost, se obrátila na Helenu Kohoutovou, šéfku agentury Helas. Společně před deseti měsíci rozjely projekt, který určitě nebyl motivován feministickými snahami, ale ženskou kolegialitou. „Mnohé dámy, které se ocitly mezi první desítkou finalistek, nemohly uvěřit, že se skutečně umístily na tak dobré pozici a že se nejedná o legraci. Často byly až dojaty, že někdo oceňuje jejich práci. Některé i tvrdily, že je takové povšimnutí povzbudilo a dodalo jim další energii,“ prozrazuje Kohoutová. Podnikání ničí vztahy**

Některé podnikatelky přiznávají, že jim byznys zkomplikoval vztahy. „Podívejte, jak jsem dopadla já, jsem svobodná a bezdětná,“ charakterizuje svůj osobní život vítězka kategorie velkých společností Anna Šťastná (vpravo), majitelka firmy CORA úklid. Naopak Irena Ryšavá přiznává, že bez rodinného zázemí a hlavně podpory manžela by to tak daleko nedotáhla. Všechny finalistky se shodují, že v začátcích neměly volnou chvilku pro sebe, neznaly víkendy a často ani dovolené. „Dnes už je situace mnohem lepší. Mám kolektiv spolupracovníků, na který se mohu spolehnout, takže konečně vím, co to znamená sobota a neděle,“ usmívá se Irena Ryšavá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).