Menu Zavřít

Dárek světovému ovzduší?

25. 1. 2008
Autor: Euro.cz

EU si upevňuje roli lídra v ochraně klimatu

Evropská unie se snaží upevnit roli lídra v prosazování úsporných technologií a v ochraně klimatu. Proto Evropská komise připravila návrh čtyř nových právních předpisů, jejichž společným cílem je do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o dvacet procent. Přispět tomu má i zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů ze současného 8,5 procenta na pětinu. A desetinu všech pohonných hmot mají tvořit biopaliva.
Zaplatit za to má však Evropská unie polovinou procenta hrubého domácího produktu. Každoroční částka se tedy odhaduje na 60 miliard eur, tedy asi 1,5 bilionu korun. Vedlejším přínosem by bylo snížení závislosti států EU na dovozu energií o 50 miliard eur čili o 1,3 bilionu korun.
Dopad těchto opatření na ekonomiky jednotlivých států unie je různý. Česko těží z toho, že výchozím letopočtem pro porovnání emisí je rok 1990, kdy ještě naplno čadil zastaralý těžký průmysl, který vzápětí zkrachoval. Ušetření emisí přišlo „seshora“. A tak patříme k pětici evropských států, které na balíčku ještě vydělají. Hrubý domácí produkt by se nám tímto opatřením zvýšil o 0,51 procenta (o šestnáct miliard korun).
Nejhůře by balíček zasáhl Švédy, kteří by museli na konto nových opatření vydat 0,73 procenta HDP. Švédsko je přitom v zavádění nových technologií nejdál a docílilo toho, o čem se EU jako celku ani nezdá - čtyřiceti procent energie z obnovitelných zdrojů. Záměrem komise je tento vysoký podíl ještě o devět procent zvýšit. Není divu, že švédským politikům připadá, že je jejich země trestána za dřívější orientaci na „zelené“ zdroje.
Navzdory nezasloužené české výhodě je s balíčkem nespokojen i český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Očekává, že opatření přinese další růst cen energií a zdražení průmyslové výroby. Obává se, že to negativně ovlivní konkurenceschopnost evropských států. Ačkoli to nebylo přímo vysloveno, největší obavy jsou zřejmě z komplikací s vývozem elektrické energie.
Největším trnem v oku ministerstva průmyslu a zejména Svazu průmyslu a dopravy je záměr komise rok od roku snižovat kvótu rozdělovaných emisních povolenek. A zejména postupný přechod od jejich rozdávání zdarma k aukcím. Ty mohou zdražit cenu elektřiny až o stovky procent, straší Svaz průmyslu. Sama Skupina ČEZ však přistupuje k navrhovaným změnám pragmatičtěji a předpokládané zdražení váže až na velikost skutečného tlaku na úspory povolenek.
Optimisticky přijímá klimaticko-energetický balíček ministerstvo životního prostředí. Ministr Martin Bursík podporuje snahu komise projednat všechny tři normy ještě v současném funkčním období Evropského parlamentu. Dají-li včas souhlas členské státy, mělo by se schvalování odehrát za českého předsednictví. Teprve na summitu v Kodani, který by měl koncem roku 2009 přijmout novou klimatickou smlouvu, se potvrdí, zda unie roli lídra zvládla. (črk)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).