Menu Zavřít

Daňový ráj není nutný

14. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Evropská akciová společnost je ideálním vlastnictvím v politicky nestabilní době

Dle průzkumu ČEKIE uvažuje 30 procent českých podnikatelů o odchodu do daňově výhodnějšího státu v případě politické nestability v České republice a zvýšení daní. Podnikatelským subjektům se ani nezamlouvá zrušení akcií na majitele. Pokud podnikatelé své slovo dodrží, pak lze očekávat, že ČR čeká relativně masivní odchod firem.

Legitimní možnost

Od roku 2007 však v ČR existuje legitimní možnost, jak zabezpečit podnikání ekonomicky a současně ochránit vlastnictví anonymizací majetku společnosti, aniž by musela být registrována v daňovém ráji. Je jí založení obchodní evropské akciové společnosti (societas europaea, SE). Jde o standardní kapitálovou společnost se základním kapitálem ve výši minimálně 120 tisíc eur. Ten je rozvržen na akcie a každý akcionář ručí jen do výše upsaného základního kapitálu.
Evropská akciová společnost se v běžném provozu neliší od klasické formy akciové společnosti. Oproti ní však přináší jejím majitelům mnoho výhod, s nimiž se už seznámilo více než 250 společností registrovaných v ČR. Navzdory tomu není v Česku tato právní forma společnosti dostatečně známa. To je vzhledem k možnostem, které vlastníkům nabízí, škoda. Mezi hlavní výhody SE patří přesun sídla do zahraničí v rámci Evropské unie, aniž by společnost byla zrušena, a tím i její právní kontinuita. Evropské akciová společnost se pouze začne řídit právním systémem – i daňovým – státu, v němž bude mít nové sídlo. To by českým podnikatelům například umožnilo vybrat si stát, který jim „nabídne“ nejvýhodnější podmínky pro fungování jejich společnosti, jak pokud jde o daňové zatížení, tak o míru nutné administrativní zátěže.

CONTENT24

Další výhody

Výhodou SE oproti české akciové společnosti je i flexibilita struktury řízení. Ta umožňuje využívat dvě formy řízení společnosti. Buď dualistickou strukturu – jednočlenné představenstvo i dozorčí rada – nebo monistickou strukturu s tříčlennou správní radou. Obě tyto formy oproti klasickým akciovým společnostem výrazně šetří personální náklady. Další výhodou SE je, že ji lze změnit na národní akciovou společnost ve státě, v němž společnost administrativně sídlí. Proklamované, diskutované, zatracované, ale přece jen pravděpodobné zrušení akcií na majitele akcionáři SE vyřeší přesunem sídla do jiné země, jež tuto formu povoluje.
Ve prospěch založení SE hovoří i to, že jde o obchodní společnost s mezinárodním prvkem, kterou lze zakládat na území EU. To s očekávaným vstupem dalších zemí do EU zvyšuje atraktivitu této formy obchodní společnosti. Díky jasně vymezeným způsobům založení SE a pravidlům, která stanovily nařízení a směrnice Rady EU, jsou tyto společnosti důvěryhodné. To je další výhoda, se kterou mohou podnikatelské subjekty počítat.

Ochrana aktivit

Důvěryhodnost SE zakládá legislativa EU. Ta upravuje nejen podmínky pro založení společnosti – SE lze založit jako holding, fůzí společností, přeměnou akciové společnosti či jako dceřinou společnost – ale i pravidla například vlastnictví akcií. Snahou Evropské komise je, aby se vlastnictví SE stalo prestižní záležitostí. Na základě opatření EU lze očekávat, že při podnikání v unii bude vlastnictví SE vnímáno pozitivněji než například české akciové společnosti s minimálním základním vkladem.
ČR patří společně s Německem mezi lídry v zakládání této právní formy podnikání v EU. Na trhu už je více než 250 fungujících SE společností. Evropskou akciovou společnost lze založit standardním způsobem nebo koupit u specialistů ve formě již předzaložené, takzvané ready-made společnosti. Vzhledem k turbulentním politickým změnám v zemích EU se jeví forma vlastnictví SE jako jedna z možností, jak legálně chránit podnikatelské aktivity.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).