Menu Zavřít

Daně online frčí

23. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Možnosti podat daňové přiznání přes internet využily téměř dva miliony lidí

Zatímco v České republice se elektronické placení daní zatím příliš neujalo, v Belgii – zhruba stejně velké zemi s podobným počtem obyvatel – získává až neuvěřitelnou popularitu. Termín pro odevzdání vyplněného daňového přiznání za předchozí rok tam začal 21. dubna. Již v polovině června, tedy po téměř dvou měsících, oznámil státní tajemník pro finance Bernard Clerfayt překročení hranice milionu elektronických plátců daně. A do začátku července, kdy možnost odeslat přiznání skončila, se počet vyšplhal na rekordních 1 717 115 lidí.

Obrovský úspěch Když v Belgii v roce 2003 projekt elektronického placení daní odstartoval, využilo jej 57 727 plátců. Loni to bylo už zhruba osm set tisíc, letos téměř milion a tři čtvrtě osob. Znamená to, že možnost „danit online“ využívá třetina všech belgických plátců daní. „Je to obrovský úspěch,“ konstatoval před několika dny Carlos Six z federálního ministerstva financí.
Pro srovnání: v Česku naposledy zaplatilo daně online čtrnáct tisíc lidí, což je necelé jedno procento ze všech samostatných plátců daně.
O vyplnění daňového přiznání v Belgii byl letos takový zájem, že systém dokonce několikrát nevydržel a na několik hodin zcela zkolaboval. Finanční úřady proto prodloužily lhůtu pro odeslání vyplněného formuláře o tři dny, do 3. července.
Proč to v Belgii funguje? Danit online je tam nyní poměrně jednoduché. Stačí mít elektronickou občanku, takzvanou @ID, která vypadá jako běžná plastová platební karta s čipem a v Belgii ji teď může mít skoro každý. Místní úřady ji vydávají za poplatek deseti eur, dá se použít například pro vyplnění některých dalších formulářů přes internet. Dále je potřeba malá čtečka připojená přes USB kabel přímo do počítače (není větší než běžná počítačová myš) a osobní identifikační číslo PIN.
Podat daně elektronickou cestou ale můžete i bez @ID. Stačí se zaregistrovat a vyzvednout si na příslušném finančním úřadě sadu speciálních jednorázových hesel.
V počátcích byl projekt složitější, což řadu obyvatel království odrazovalo. K přihlášení aplikaci Taxonweb bylo třeba složitě vyplňovat několik formulářů a „poskytnout“ číslo občanky, číslo sociálního pojištění a rodné číslo. Podávat daňové přiznání navíc mohli pouze Belgičané, avšak cizinci trvale žijící na území Belgie takovou možnost využít nemohli. Se zavedením @ID se to už změnilo.

Zvládne to i malé dítě Belgické úřady ale neponechávají nic náhodě a neustále bombardují potenciální plátce daní po internetu nabídkami pomoci nebo školení. Je vidět, že jim na “online danění“ opravdu hodně záleží. „Taxonweb: vyplnit daňové přiznání přes internet zvládne i malé dítě“, zní titulek rozesílaných letáků. Vláda financuje i bombastickou reklamní kampaň v televizi a rozhlase. Komunální úředníci prý zájemce o pomoc s daněmi nejenom zaškolí, ale současně jim i pomůžou přiznání vyplnit a odeslat přímo na úřadě, ze speciální přepážky nazvané jednotně „SOS daně“. Takže ani nemusíte mít vlastní počítač a přístup na internet.
Žádná další lákadla - jako třeba odklad placení - v Belgii elektronickým plátcům daní nenabízejí. Oficiální stránky ministerstva financí uvádějí mezi důvody, proč by měli obyvatelé Belgie využívat online systém, například úsporu času a papíru. To by v Česku zřejmě moc lidí nenalákalo…

BRAND24

***

BOX
1 717 115
Možnosti „danit online“ využívá třetina všech belgických plátců daní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).