Menu Zavřít

Daně mají klesat

8. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Premiér Topolánek představil svůj plán na boj s krizí – chce snižovat daně.

Firmám až na 15 procent, živnostníkům především cestou snížení odvodů na sociální pojištění. Ale jaká bude skutečnost, zatím není vůbec jasné.

Premiér Mirek Topolánek představil minulý týden ve sněmovně svůj recept na léčení české ekonomiky pro případ, že by ochořela bacilem světové finanční a hospodářské krize. Nazval jej Strategie připravenosti a akcelerace růstu, ve zkratce SPAR. Ovšem se šetřením toho mnoho společného nemá. Pokud by ekonomika hodně oslabila, navrhuje rychlejší tempo snižování daně z příjmů právnických osob. Podle loňského reformního batohu zatím má být v příštím roce tato daň na úrovni 19 procent a o rok později 18 procent.

Poslanec ODS Michal Doktor navrhl snížit firemní daň od roku 2010 na 15 procent. To by podle ministra financí Miroslava Kalouska přineslo propad příjmů státního rozpočtu v rozmezí od 25 do 30 miliard korun.

Topolánkova strategie má především obnovit důvěru ve finančním sektoru a dát impulzy ekonomice k růstu, zpružnit české ekonomické prostředí. Opatření, která navrhuje, chce premiér použít různě, podle toho, jak bude česká ekonomika v příštím roce růst. Tedy zda poroste méně než dvouprocentním tempem, kolem tří procent nebo při hodně optimistickém očekávání více než čtyřmi procenty.

Při pouze mírném zpomalení ekonomiky Topolánek doporučuje vyšší podporu exportu. Jde především o peníze – až o osmdesát miliard korun, které chce přes ministerstvo průmyslu a obchodu nabídnout českým firmám v příštím roce na dotacích z fondů Evropské unie. Dále o posílení pozice České exportní banky a Exportní garanční a úvěrové pojišťovny EGAP, a o rozšířené poskytování exportních úvěrů se státní dotací, které by kromě ČEB na trhu nabízely i komerční banky.

Zmrazí se ceny

Pro případ razantnějšího oslabení ekonomiky navrhuje Topolánek ve své strategii především politiku nízkých úrokových sazeb, a pak urychlené zjednodušování administrativy pro podnikatele, a to i cestou sjednocení výběrních míst pro daně a odvody (JIM). Jako další opatření navrhuje zpružnění systému zelených karet a důraznější dohled na tvorbu cen v klíčových odvětvích. „Nepřímými nástroji jsme dosáhli toho, že ceny elektřiny budou zmrazeny v roce 2010, ceny plynu podle informace, kterou jsem dostal, pro příští rok nebudou zvýšeny,“ řekl Topolánek.

Pokud by tempo růstu ekonomiky kleslo pod dvě procenta, připouští premiérův SPAR případnou revizi výdajových stropů veřejných rozpočtů a plánovaných deficitů. „Co se týká rozpočtu, ten opravdu doporučuji schválit v té podobě, v jaké je navržen, a v lednu, případně únoru se bavit výrazně nad tím, jakým způsobem, jakou cestou tento rozpočet v důsledku už známějších čísel a dopadů měnit,“ uvedl premiér ve sněmovně. Současně doporučuje revizi a případné přeskupení výdajových priorit a snížení daně z příjmů právnických osob. „V případě zhoršování situace je možno přistoupit k jednorázovému zvýšení základní výměry důchodů,“ řekl Topolánek

Před nadměrnou ochotou pouštět státní rozpočet do vyššího schodku varoval ve sněmovně ministr financí Miroslav Kalousek. Je podle něj potřeba dávat pozor na to, aby v situaci, kdy je „jakoby obecná vůle více otevřít veřejný měšec a více podpořit oficiálně hospodářský růst a zaměstnanost,“ ve skutečnosti nepřevládly lobbistické zájmy bez jakéhokoli efektu na hospodářský růst a zaměstnanost. „Asociace automobilového průmyslu navrhuje dotaci pro každého, kdo si koupí nový vůz a sešrotuje ten starý. Pokud by tato iniciativa byla úspěšná, co přijde příště? Příště ve jménu rozvoje turistického ruchu bude chtít každý penzion, každé restaurační zařízení v regionu dotaci na poukaz pro svého klienta, aby neubývalo zahraničních zákazníků v regionálních rekreačních zařízeních – a skončí to dotací na každý rohlík? Státní plánovací komisí a Státní komisí cen a přerozdělováním bídy?“ řekl Kalousek.

O nižších daních tento týden

Růst ekonomiky doporučuje Topolánkův SPAR podpořit i snížením odvodů na sociální pojištění placeného zaměstnanci o 1,5 procenta. Ten je součástí novely zákona o daních z příjmů, která minulý týden prošla sněmovnou ve druhém čtení. To závěrečné ji čeká tento týden, a zdaleka není jasné, zda snížení daní projde. Proti je opozice.

CONTENT24

Novela má opravit chybu v předchozí verzi zákona, která sice navrhovala snížení daně z příjmů fyzických osob z 15 na 12,5 procenta, ale kvůli nižším slevám na dani by nižší příjmové skupiny platily na dani státu více. Novela proto navrhuje ponechat sazbu daně v příštím roce pro fyzické osoby na 15 procentech, a současně snížit odvody na sociální pojistné o 1,5 procenta. Firmám chce Topolánek odvody na sociální pojistné rovněž snížit, a to až o tři procentní body.

Topolánkův SPAR se zástupcům podnikatelů líbí. „Navržené snížení daně z příjmů až na 15 procent a snížení odvodů pojistného a zdravotního pojištění bude mít zásadní dopad na činnost a konkurenceschopnost českých firem,“ uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Zvýšilo by to podle něj konkurenceschopnost českých firem a pomohlo dalšímu rozvoji v podnikání a také zcela určitě vedlo minimálně k udržení současné úrovně zaměstnanosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).