Menu Zavřít

Daň z nemovitostí v roce 2010: Jak na daňové přiznání?

13. 1. 2010
Autor: profit

Vlastníte nemovitost? Pak se zřejmě nevyhnete placení daně z nemovitostí. Za jakých okolností musíte podávat i daňové přiznání? Kdy a v jaké výši budete muset letos daň zaplatit?

Autor: Martin Siebert

Daň z nemovitostí se dělí na daň z pozemků a daň ze staveb. Obě mají ale jedno daňové přiznání a většina podmínek pro jejich placení je stejná - liší se především způsob výpočtu daní a některá osvobození.

Obecně platí daň z nemovitosti ten, kdo je k 1. lednu příslušného roku jejím majitelem. Dojde-li v průběhu roku ke změně vlastníka, z pohledu této daně se nic neděje a daň za příslušný rok neplatí.

Stejně tak daňové přiznání není třeba podávat každoročně - podává se pouze v letech, kdy dojde ke změně vlastněných nemovitostí (tj. pokud koupíte, zdědíte, dostanete nebo naopak prodáte či darujete stavbu či pozemek). V Takovém případě podává daňový poplatník buď daňové přiznání, nebo dílčí daňové přiznání, v němž uvede příslušné změny a výpočet celkové daňové povinnosti.

Daňové přiznání k dani z nemovitostí za letošní rok je třeba podat do 2. února 2010 (poslední leden připadá na neděli). Daňové přiznání se podává finančnímu úřadu v místě, kde se nemovitost nachází.

V případě, že daňovému poplatníkovi v příslušném katastru již žádná nemovitost nezbývá, oznámí tuto skutečnost do 1. února 2010 finančnímu úřadu. Daňové přiznání podávat nemusí.

Nedojde-li u poplatníka k žádné změně, nemusí daňové přiznání podávat. Daň v takovém případě vyměří finanční úřad - a až na některé koeficienty a změny daňové sazby bude stejná jako v předchozím roce.

Vyměření daně z nemovitostí aneb Alchymie v praxi

Daň z nemovitostí patří mezi nejnižší daně (co se týče objemu daní zaplacených průměrným poplatníkem), ovšem co do náročnosti a komplikovanosti výpočtu si nezadá ani s daní z příjmů. Do výpočtu občas vstupuje cena nemovitosti (u většiny pozemků), občas výměra (u staveb a některých pozemků), koeficienty podle velikosti obce a další koeficienty stanovené obcí…

Ceny pozemků orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů stanovuje Ministerstvo zemědělství ČR v dohodě s Ministerstvem financí ČR. U rybníků a lesů se cena stanoví podle cenových předpisů k 1. lednu nebo se výměra vynásobí 3,80 Kč/m2. Základní sazba daně je pak 0,75 % z vypočtené ceny u orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad a ovocných sadů a 0,25 % u travních porostů, rybníků a lesů.

Stavební pozemky mají stanovenu základní sazbu daně 2 Kč/m2 a ostatní pozemky (zastavěné plochy a nádvoří aj.) 0,20 Kč/m2 - toto je důležité i pro majitele bytů, kteří platí poměrnou část daně z pozemku, je-li spoluvlastnictví pozemku odvozeno od vlastnictví bytu.

Základem daně u staveb je výměra v m2, u bytů a samostatných nebytových prostor navíc vynásobená koeficientem 1,2. Sazba daně pak činí:

* 2 Kč/m2 u obytných domů a příslušejících staveb přesahujících 16 m2, bytů a samostatných nebytových prostor a doplňkové stavby kromě garáží k rekreačním objektům a staveb sloužících pro zemědělskou prvovýrobu, pro lesní a vodní hospodářství,

* 6 Kč/m2 u objektů pro individuální rodinnou rekreaci (chaty, chalupy),

* 8 Kč/m2 u samostatně stojících garáží,

* 10 Kč/m2 u objektů sloužících pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku a ostatní zemědělskou výrobu,

* 10 Kč/m2 u ostatní podnikatelské činnosti (např. služby, kanceláře apod.)

CONTENT24

Pokud má stavba více než jedno nadzemní podlaží, které přesahuje 2/3 zastavěné plochy, zvyšuje se základní sazba o 0,75 Kč za každé další nadzemní podlaží. U staveb pro podnikatelskou činnost se dále zvyšuje o 0,75 Kč za každé další nadzemní podlaží, a to bez ohledu na podíl zastavěné plochy.

Upozornění od 1. 1. 2010 došlo ke: zdvojnásobení sazeb daně z pozemků uvedených v § 6 odst. 2 zákona o dani z nemovitostí – tj. zastavěné plochy a nádvoří, stavební pozemky a ostatní plochy. Toto zvýšení se nevztahuje na sazby uvedené v § 6 odst. 1 zákona o dani z nemovitostí – pro ornou půdu, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, trvalé travní porosty, lesy a rybníky, tedy převážně zemědělskou půdu, zdvojnásobení základních sazeb daně ze staveb s výjimkou staveb sloužících pro ostatní podnikatelskou činnost uvedených v ust. § 11 odst.1 písm. d) bod 3 zákona o dani z nemovitostí. Získanou sazbu daně je pak třeba vynásobit koeficientem podle velikosti obce: * 1,0 v obcích do 1 000 obyvatel * 1,4 v obcích nad 1 000 obyvatel do 6 000 obyvatel * 1,6 v obcích nad 6 000 obyvatel do 10 000 obyvatel * 2,0 v obcích nad 10 000 obyvatel do 25 000 obyvatel * 2,5 v obcích nad 25 000 obyvatel do 50 000 obyvatel * 3,5 v obcích nad 50 000 obyvatel a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech * 4,5 v Praze Kategorii podle velikosti obce může obec o jednu kategorii zvýšit nebo o jednu až tři snížit. V Praze může zvýšit koeficient na 5, který se aktuálně uplatňuje. Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).