Další zářez do pažby La Degu

11. června 2010, 16:27 - Petr Bušta
11. června 2010, 16:27

EURO light

Ojedinělý podnik pánů Karpíška, Trčky, Sahajdáka a spol. si může vyvěsit další diplom. Kdyby se to hodilo, jako že nehodí, mohli by už v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise strhnout omítku a těmi diplomy tapetovat. Tentokrát v branži velmi žádanou cenou Jaroslava Vašaty, kterou uděluje B2B časopis Food-Service. Cena nezapře, že ji udělují profesionálové profesionálům. Získává se totiž za úspěšný gastronomický koncept, za nápad, jeho dotažení a kvalitu. Mezi laureáty minulých ročníků patří nápaditosti jako Jarmark, Potrefená husa či Středověká krčma Dětenice, tedy projekty, které jsou všechny více než hospodami. Reprezentují i precizní marketing.
Je asi zbytečné připomínat, že La Degustation nepředkládá hostům jídelní lístek, ale jen dvě sedmichodová menu prokládaná sedmi amuse bouche, navíc s možností párovacího vinného menu. Týdeník EURO navíc od počátku existence podniku (už to jsou čtyři roky) kvituje důraz na čerstvé sezonní suroviny tuzemské provenience, často z bioprodukce, a precizní obsluhu, to vše na michelinovské úrovni. A podle všeho je to i dobrý kšeft, což časopis Food-Service decentně uvádí v definici ocenění: „… kvalitu produktu dokazuje vysoká návštěvnost a oblíbenost těchto podniků“.
A to by se zase líbilo Jaroslavu Vašatovi (1905–1995), který před emigrací po neblahém únoru stavěl na nohy gastronomické kolosy jako Evropa na Václavském náměstí, „Repre“ (tedy Obecní dům) a v Americe nakonec úspěšně provozoval restauraci přímo na Manhattanu.
Na zadní straně vizitky míval prý text, jímž nyní můžeme posloužit čtenářům týdeníku EURO:
„V hospodě i na ulici, všude jsem Vám k dispozici. Ve všem, co se jídla týče – nerozumím politice. Nevím, kdo je přítel, kdo jsou zrádci, věnuji se jen své práci. A výsledek ze zlata přeje Vám Váš Vašata.“

(tabulka)
Nositelé ceny Jaroslava Vašaty

2000 Restaurace Jarmark
2001 Restaurace Ambiente Living Restaurants
2002 Restaurace Potrefená husa
2003 Sodexo – „Stravování, co má styl“
2004 Kolkovna Group
2005 Středověká krčma Dětenice
2006 Koncept hotelové gastronomie Corinthia Towers
2007 Restaurace Ambiente Brasileiro
2008 Švejk Restaurant 2009 Eurest – „Jíme s barvožroutem“
2010 La Degustation Bohême Burgeoise

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče