Menu Zavřít

Další srážka

26. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Rating Sazky

BRAND24

Vedení Sazky sice tvrdí, že jejich společnost je ekonomicky zdravá a finančně silná, trošku jiného názoru je ale ratingová agentura Standard & Poor’s. Ta totiž loterijní firmě koncem minulého týdne srazila rating, který hodnotí její dlouhodobou schopnost splácet závazky, a to ze stupně B plus na B. Ve zprávě, kterou má týdeník EURO k dispozici, současně agentura uvedla, že důvodem zhoršeného hodnocení je příliš agresivní finanční politika Sazky. Standard & Poor’s (S&P) současně umístila rating Sazky do režimu pozorování s negativním výhledem. Což neznamená nic jiného, než že v budoucnu hrozí loterijní firmě další srážka hodnocení.
S&P poukazuje především na to, že Sazka je závislá na bankách, které jí poskytují krátkodobé půjčky. „Vztah s bankami a jejich ochota Sazce obnovovat úvěry je proto zcela nezbytná pro zajištění likvidity v loterijní firmě,“ míní ratingová agentura. Za současné situace na úvěrových trzích podle agentury vzrůstá riziko, které je s takovým postupem spojené.
Sazka vede již několik týdnů jednání s bankami o přefinancování části svých dluhů. Dle informací týdeníku EURO ale banky požadují po Sazce splnění údajně mnohem tvrdších podmínek, než za kterých si loterijní firma doposud půjčovala. Kromě jiného žádají údajně výměnou za půjčku do zástavy akcie Sazky, osobní směnky na majetek členů představenstva a směnky na majetek akcionářů. Největším podílníkem v Sazce je Český svaz tělesné výchovy. Další podmínkou, jejíž splnění banky refinancování půjček podmiňují, je údajně i odchod Aleše Hušáka z postu šéfa Sazky. Loterijní firma již dříve takové informace odmítla komentovat s tím, že jsou spekulativní.
Kromě již zmíněného hlavního ratingu, Standard & Poor’s snížila z B plus na stupeň B i firemní rating zajištěného dluhu v objemu 215 milionů eur (zhruba 5,6 miliardy korun). Tedy dluhopisů, ze kterých Sazka financovala výstavbu O2 areny v pražských Vysočanech. Tento rating byl rovněž zařazen agenturou do pozorování s negativním výhledem.
„Zprávu agentury Standard & Poor’s o úpravě korporátního ratingu a ratingu dluhopisů s negativním výhledem bereme na vědomí. Stejné ratingové hodnocení vydala agentura firmě na jaře roku 2006 v souvislosti s připravovanou restrukturalizací emise dluhopisů, která následně proběhla v červenci 2006. Po úspěšné realizaci emise byl výhled upraven a rating zvýšen,“ konstatoval mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Současně dodal, že zpráva agentury S&P zdůrazňuje udržitelný podnikatelský model Sazky, se stabilními provozními charakteristikami a cash flow, stejně jako její významné postavení na sázkovém a loterním trhu v České republice.
Standard & Poor’s snižovala Sazce rating již letos v lednu. A to z B+ stabilní na B+ negativní. Podniky s hodnocením od BB+ dolů automaticky spadají do kategorie firem, u kterých je reálné riziko, že kvůli nepříznivým obchodním podmínkám nebudou schopny dostát svým závazkům. Hodnocení B je přitom několik příček pod zmíněným mezníkem. Negativní hodnocení Sazky zhruba před měsícem potvrdila i další ratingová agentura Moody’s, když snížila její dlouhodobý rating na stupeň Ba1.cz z předchozího Baa3.cz s negativním výhledem. Agentura navíc oznámila, že rating o jeden stupeň snížila již letos v dubnu. Rating označuje schopnost hodnoceného subjektu splácet závazky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).