Menu Zavřít

Další metry na obzoru

6. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Maloobchodní centra

BRAND24

Výstavba nákupních center bude pokračovat i v dalších letech. Podporují ji zdravé ekonomické ukazatele a poptávka ze strany maloobchodních prodejců. Tak zní závěr studie Přehled trhu obchodních nemovitostí v České republice a na Slovensku, kterou zpracovala poradenská společnost Jones Lang LaSalle.
Objem pražských prostor v moderních nákupních centrech dosáhne do konce letošního roku 700 tisíc metrů čtverečních, v roce 2008 má být k dispozici dalších zhruba 70 tisíc metrů čtverečních, a to především díky dostavbě projektu Arkády Pankrác firmy Rodamco, centra Galerie Fénix firmy CPI a maloobchodní prostory na pražském hlavním železničním nádraží. „Očekáváme, že centra s horšími výsledky přehodnotí svou koncepci a skladbu nájemců, aby zvýšila konkurenceschopnost a držela krok s rostoucí poptávkou po pestrosti ze strany stále náročnějších spotřebitelů,“ uvádějí analytici společnosti Jones Lang LaSalle.
Přestože pražský maloobchodní trh „bobtná“ rychlým tempem už několik let, největší hustotu metrů čtverečních nákupních ploch na tisíc obyvatel vykazuje Brno. Zatímco Praha disponuje 583 metry čtverečními na tisíc obyvatel, moravské město hlásí 899 metrů. Aktuální výměra tam činí 330 tisíc metrů čtverečních ploch, projekt Campus firmy AIG Lincoln je příští rok rozšíří o zhruba dalších 20 tisíc. „V plánu jsou ještě další projekty, jejichž celkový objem by činil více než sto tisíc metrů čtverečních, avšak může se stát, že budou odsunuty z důvodu současného nadbytku nákupních ploch,“ uvádí studie.
Snad největší maloobchodní orgie ovšem chystají developeři v Ostravě. K současným 120 tisícům metrům čtverečním by mělo být v příštích třech letech dokončeno 200 tisíc nových metrů. Bezprecedentní pozornost ale přitáhl ani ne stotisícový Liberec. V příštích dvou letech by tam mělo vyrůst přibližně 150 tisíc metrů. „Ve městě této velikosti je celkový plánovaný objem nových prostor prakticky nemyslitelný, takže čas ukáže, které projekty se nakonec dostanou na trh,“ soudí odborníci Jones Lang LaSalle.
Zvýšený zájem developerů pociťují i města jako Pardubice, Ústí nad Labem, Hradec Králové či Jihlava. Developerům se nelze divit, prodejci na jejich nabídku totiž hbitě reagují. Například projekt City Park Jihlava společnosti PSJ Invest, jehož otevření je naplánováno na poslední říjnový týden příštího roku, je již obsazen z osmdesáti procent ploch. Městem na Vysočině nepohrdl provozovatel multikina Cinestar, nájemci jako Interspar, Datart, New Yorkem, Hervis, C&A nebo Marks & Spencer.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).