Menu Zavřít

Další investiční banka má potíže

13. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Lehman Brothers

CONTENT24

Americká investiční banka Lehman Brothers minulý týden oznámila, že utrpí ve druhém čtvrtletí v důsledku úvěrové krize vysokou ztrátu a posílí svůj kapitál vydáním nových akcií zhruba za šest miliard dolarů (95 miliard Kč). Ve druhém čtvrtletí by měla ztráta činit 2,8 miliardy dolarů.
O záměru Lehman Brothers navýšit kapitál se na finančních trzích mluvilo již několik dní. Otázky o budoucnosti nejmenší ze čtveřice velkých investičních bank z Wall Street se ale kladou již po březnovém převzetí konkurenční Bear Stearns společností JPMorgan Chase & Co.
Banka chce posílením kapitálu kompenzovat první čtvrtletní ztrátu od doby, co se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na veřejném trhu. Podle tisku jí uškodily zajišťovací transakce, které jí měly pomoci kompenzovat ztráty na realitním trhu a z dalších investic.
Akciový trh reagoval na sdělení o výši ztráty a navýšení kapitálu sražením kurzu akcií Lehman Brothers o více než 11 procent; zpráva také oslabila akcie finančních společností na evropských burzách. Analytici čekali o něco nižší ztrátu a u navýšení kapitálu odhadovali asi pět miliard dolarů.
„Vyvolá to obavy z dalšího kola úvěrové krize a možná přiměje ty, kteří si mysleli, že krize je zažehnána, aby svůj názor přehodnotili,“ řekl agentuře Reuters analytik Jeremy Batstone-Carr z firmy Charles Stanley.
Bankovní sektor v USA i v Evropě je již zhruba rok pod silným tlakem v důsledku hypoteční krize v USA. Z ní se vyvinula globální úvěrová krize, která zatěžuje mezibankovní vztahy silnou nedůvěrou a ochromuje úvěrovou aktivitu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).