Menu Zavřít

Další funkce notebooků s PCMCIA

6. 10. 2003
Autor: Euro.cz

NA PRVNÍ POHLED JDE O OBYČEJNOU, TROCHU TLUSTĚJŠÍ ČIPOVOU KARTU. TAKOVOU, KTERÁ V PODNICÍCH NAHRADILA PÍCHAČKY. NA PCMCIA KARTU SE ALE DO PRÁCE NEDOSTANETE. ZATO VÁM BEZDRÁTOVĚ PŘIPOJÍ NOTEBOOK NA INTERNET NEBO ROZŠÍŘÍ PAMĚŤ POČÍTAČE.

PC karty zvyšují schopnosti mobilních i stolních počítačů

NA PRVNÍ POHLED JDE O OBYČEJNOU, TROCHU TLUSTĚJŠÍ ČIPOVOU KARTU. TAKOVOU, KTERÁ V PODNICÍCH NAHRADILA PÍCHAČKY. NA PCMCIA KARTU SE ALE DO PRÁCE NEDOSTANETE. ZATO VÁM BEZDRÁTOVĚ PŘIPOJÍ NOTEBOOK NA INTERNET NEBO ROZŠÍŘÍ PAMĚŤ POČÍTAČE.

Na začátku bylo mezinárodní sdružení PCMIA - Personal Computer Memory Card International Association. Vzniklo v roce 1989 s cílem definovat standard pro IC (Integrated Circuit) Cards a zajistit tak přenos dat mezi různými typy počítačů a dalších elektronických produktů. Nápad se prosadil a prvky ve standardu PCMCIA se nyní využívají ve všech odvětvích počítačového průmyslu. Navíc PCMCIA spolupracuje s ostatními organizacemi, které vydávají standardy a má tak zaručenu mezinárodní platnost. V běžném životě se se standardem PCMCIA setkáte mimo jiné u notebooků a kapesních počítačů. Aby se rozšířily funkce těchto přenosných zařízení, zasouvají se do nich PCMCIA karty. Jsou víceúčelové a odborníci z počítačového světa jim často důvěrně říkají „picmicky“.

MULTIFUNKČNÍ PC KARTY

Standard PCMCIA stanovuje fyzickou a technologickou podobu počítačových karet. Podle velikosti rozdělujeme tři základní typy PCMCIA karet - Type I, II, III. Šířka je standardně 54 mm, délka pak 85,6 mm. Tloušťka se liší podle typu karty - může být 3,3 mm, 5 mm nebo 10,5 mm. Součástí všech karet je 68pinový konektor připojující kartu do systému. Podle funkce lze PC karty rozdělit na paměťové a vstupně/výstupní karty. Paměťové karty (ROM, Flash Memory, OTP, SRAM, DRAM, EEPROM) popisoval v říjnu 1990 první standard PCMCIA - Release 1.0. V září 1991 se objevil standard Release 2.0, později Release 2.x. Představuje obecnější rozhraní. V tomto standardu pracují jak paměťová, tak vstupně/výstupní zařízení jako třeba faxmodemy, síťové karty, pevné disky atd.

REVOLUCE JMÉNEM CARDBUS

V roce 1995 se objevil třetí standard. Říká se mu Cardbus a na rozdíl od předchozích dvou standardů, které jsou 16bitové, zvládne dvojnásobek - 32 bitů. Cardbus umožňuje dosahovat přenosové rychlosti až 132 MB/sec, má rozšířenou podporu DMA kanálu a ovládání sběrnice. Karty ve standardu Cardbus umí několik funkcí najednou. Můžou sloužit třeba jako karty pro faxmodem /LAN, faxmodem/ sound, faxmodem/flash, LAN/flash, SCSI/ sound. Abyste více funkcí v jedné kartě mohli využít, musíte mít nainstalované speciální takzvané. super-client ovladače. Karty Cardbus můžou znamenat až 8 rozdílných funkcí v jednom adaptéru a oddělený přístup ke každé funkční jednotce. Standard Cardbus je lepší i co se týče napájecího napětí. Zatímco předchozí karty bylo nutno inicializovat na 5 V a až poté u některých typů mohlo klesnout na napájení 3,3 V, nový standard definuje způsob jak inicializovat adaptér ihned na 3,3 V a poté buď zůstat na tomto napětí, nebo dokonce klesnout na jednu ze dvou nižších definovaných úrovní. Klíčování 5 V / 3,3 V je z boku PCMCIA karty (výška zářezu u 68pinového konektoru).

BRAND24

JEDNODUŠE V SÍTI

PCMCIA karty se v ČR zřejmě nejvíc používají pro připojení notebooků do firemní počítačové sítě. Umožňují komunikaci počítačových jednotek mezi sebou a s centrálním PC (serverem). Stále častěji zejména manažeři oceňují PCMCIA karty pro bezdrátové připojení notebooku či kapesního počítače na internet. Využívá se přitom technologie Wi-Fi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).