Menu Zavřít

Další firmy si mohou vybrat dodavatele proudu

6. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Za elektřinu zaplatí letos zákazníci při stejné spotřebě méně Uvolňování trhu s elektřinou se dostalo do další fáze a může se ještě urychlit. Půl miliardy korun ušetřilo dohromady 66 největších tuzemských spotřebitelů elektřiny, kteří si mohli vloni poprvé vybrat dodavatele proudu.

Za elektřinu zaplatí letos zákazníci při stejné spotřebě méně

Uvolňování trhu s elektřinou se dostalo do další fáze a může se ještě urychlit.

Půl miliardy korun ušetřilo dohromady 66 největších tuzemských spotřebitelů elektřiny, kteří si mohli vloni poprvé vybrat dodavatele proudu. Podle některých odhadů se jim cena snížila až o 15 procent.

Již 450 oprávněných osob

Dohodnout si lepší ceny a podmínky pro nákup elektřiny mohou od počátku ledna další firmy. Energetický zákon určil, že od letošního roku má volnost rozhodování 450 firem, každá s roční spotřebou nad devět GWh elektřiny, tedy spotřebou za více než 15 milionů korun. Na odběrech elektřiny se podílejí 35 až 40 procenty. O tom, kolik a zda vůbec ušetří na nákladech za energii, již nerozhoduje Energetický regulační úřad, ale sama firma a její dodavatel proudu. Důležité jsou vyjednávací schopnosti zákazníka a možnosti distribuční společnosti. Ceny elektřiny pro tyto tzv. oprávněné zákazníky již nebudou regulovány, ale smluvní.

Konkurenční boj mezi distributory proudu

„V Praze jsme byli téměř stoprocentně úspěšní, získání zákazníků z jiných regionů je obtížné,“ poznamenal ke změnám ve skladbě zákazníků obchodní ředitel Pražské energetiky (PRE) František Krákora. „Nepochybně jim dodávají proud se ztrátou,“ upozornil Krákora, že distribuční firma se raději rozloučila s jedním z nových oprávněných zákazníků, než aby uzavřela ztrátový obchod jako její konkurence. Podobné menší přesuny zaznamenaly další distribuční firmy. Odborníci očekávají, že zpočátku nebudou spotřebitelé od dosavadních dodavatelů proudu příliš odcházet, ale změny lze očekávat v dalších měsících. „Sázejí zatím na jistotu, ověřené vztahy,“ poznamenal k tomu jeden z analytiků. Otevíráním trhu vzniká silné konkurenční prostředí, kde působí nejen dosavadní distribuční společnosti, ale také noví obchodníci s elektřinou, jejichž vznik umožňuje energetický zákon. Šikovný obchodník dokáže ušetřit svému zákazníkovi nemalé prostředky, především správným odhadem očekávané spotřeby. V každém okamžiku jsou totiž ceny elektřiny, zejména u krátkodobých dodávek, značně kolísavé. Rozpětí nákupních cen se pohybuje od haléřů až po pět korun. Operativní zareagování obchodníka, který dokáže nakoupit elektřinu za nejvýhodnější cenu v dané chvíli, může značně snížit náklady firmy na energii. Licenci k obchodování s elektřinou uděluje Energetický regulační úřad.

Zlepšení služeb

Byznys s elektřinou se rozšiřuje na straně nabídky i poptávky. Jedná se o celoevropský proces, iniciovaný Evropskou unií a založený na principu třetí strany, kdy do existující distribuční sítě vstupuje za poplatek třetí subjekt jako obchodník. A může dosud monopolním dodavatelem proudu „zajatému“ zákazníkovi nabídnout svou elektřinu. Cílem by mělo být snížení cen elektřiny a zlepšení služeb konečnému zákazníkovi. Liberalizace by měla zamezit plýtvá ní a vést k lepší obsluze zákazníků. Konkurenční tlak vedl v poslední době k vylepšení služeb distribučních společností, zlepšuje se komunikace se zákazníky, vznikají například tzv. callcentra, kde po telefonu zájemce dostane informace a nemusí věc vyřizovat osobně. I když managementu firem přibudou starosti.

Liberalizace je jen pro silné energetiky

Některé velké německé společnosti se na liberalizaci připravovaly několik let, ale po spuštění otevírání trhu, které se v Německu uskutečnilo v roce 1998, vyčerpaly tyto firmy úspory během několika týdnů. Konkurenčnímu tlaku na volném trhu odolají nejlépe připravené a ekonomicky silné energetické firmy. Lze proto očekávat další fúze, vytváření energetických aliancí, takže ze současných velkých evropských energetických firem zůstanou v Evropě tři až čtyři. „Liberalizace je pro silné, připravené a kreativní, je to ohrožení a šance zároveň,“ charakterizoval již dříve otevírání trhu Karel Štěpán z firmy Is-energy Czech.

Spojení proudu, plynu, vody a telefonů

Předpokládá se rovněž propojování síťových odvětví, vzniknou tzv. multiutility, které budou nabízet společně plyn, elektřinu, vodu, telekomunikace. Tento proces již začal v Evropské unii a dalších vyspělých státech světa. Brzy se s ním patrně poznají i spotřebitelé na českém trhu. I vstup největší německé energetické společnosti RWE do českého plynárenství mnozí analytici dávají do souvislosti se vznikem velké multiutility na tuzemském trhu. Firma je v Německu především elektrárenskou společností, která má největší tržby z prodeje elektřiny. Patrně i v České republice se bude chtít v budoucnu uplatnit ve větší míře v elektroenergetice, dosud má jen minoritní podíl v některých distribučních společnostech.

Také domácnosti se mohou těšit

Otevření trhu s elektřinou se nezastaví u největších a středních firem. Podle energetického zákona by si od roku 2006 měli všichni spotřebitelé včetně domácností začít vybírat dodavatele proudu. Tím bude trh s elektřinou plně otevřen. V současnosti se začala připravovat novelizace energetického zákona, která může liberalizační tempo trhu s energiemi ještě urychlit. Evropská unie se snaží, aby k úplnému otevření trhu s elektřinou došlo již k 1. lednu 2005. Na to bude muset zareagovat i česká energetika. Minulý měsíc byla ve sněmovně předložena novela energetického zákona, kterou iniciovaly podnikatelské svazy. Jejím cílem je, aby menší odběratelé s ročním odběrem do 100 MWh měli možnost vybrat si dodavatele elektřiny již od roku 2004. Ostatní malé firmy a domácnosti od roku 2005. Podle předsedy Sdružení podnikatelů Bedřicha Dandy termín liberalizace výběru dodavatele by se u obou skupin drobných spotřebitelů uspíšil proti současnému znění zákona o rok. Uvolnění trhu pro firmy se spotřebou 100 MWh a více se týká několika tisíc firem. Odběr 100 MWh představuje přibližně dvacetinásobek odběru rodiny v panelovém bytě. Konečná cena elektřiny pro odběratele by se snížila o deset až 15 procent.

Žádné technické překážky

Výběru dodavatele, to znamená obchodníka s elektřinou, menšími zákazníky v současnosti nic nebrání, neexistují ani technické překážky. Přenos elektřiny od výrobce je regulovaným odvětvím a distributor je povinen přenést za stejných podmínek objednané množství elektřiny všem licencovaným obchodníkům na požadované místo. Všichni dodavatelé využívají k přístupu ke spotřebitelům distribuční síť za rovných podmínek. Cena za elektřinu se tak skládá ze dvou částí, obsahuje cenu za vlastní tzv. silovou elektřinu a distribuci. Evropská unie prosazuje, aby dosavadní energetické společnosti oddělily distribuci od obchodu s elektřinou majetkově i právně.

Přínos pro malé firmy

Výběr dodavatele, a tím i očekávané snížení cen elektřiny by podle Dandy pomohlo malým firmám zlepšit jejich konkurenční postavení na trhu, klesly by náklady na vstupy do výroby. Rychlejší otevření energetického trhu nebude mít negativní dopad na státní rozpočet. Firmy, které ušetří na nákladech, mohou naopak odvést víc na daních.

První zlevnění proudu po revoluci

Elektřina od ledna zlevňuje na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu také u chráněných zákazníků, domácností a firem se spotřebou pod 9 GWh. Je to poprvé v novodobé historii českého státu, stejně jako zavedení regionálníc
h cen odvíjející se od nákladů na provozování distribuční sítě. Elektřina pro podnikatele, kteří spadají do kategorie chráněných zákazníků, zlevňuje letos v tuzemsku průměrně o 2,9 procenta a pro velkoodběratele o pět procent. Největší zlevnění proudu proti loňskému roku určil ERÚ pro jižní Moravu, kde domácnosti ušetří v průměru o 9,1 procenta za ceny elektřiny, v korunách ušetří domácnost, která má přímotopy a používá proud k ohřevu vody a vaření z letošní celkové platby 20 000 korun asi 1800 Kč. Na severní Moravě, kde procento zlevnění je druhé největší v zemi, ušetří stejná domácnost 1043 koruny. Pražské domácnosti uspoří při platbách za elektrickou energii v příštím roce v průměru 90 až 343 koruny v porovnání s letoškem. Vyšší suma zůstane doma maloodběratelům, kteří využívají elektrický proud i pro vaření, ohřev vody a topí přímotopy. Nejméně elektřina zlevní pro zákazníky Středočeské energetické, a to o 0,6 procenta.

BRAND24

Jiho a Západočeši mají smůlu

Ceny proudu zůstanou nezměněny v západních a jižních Čechách. Vedení Jihočeského kraje, které nesouhlasilo s tím, že ceny elektrické energie pro tamní domácnosti zůstanou v příštím roce na letošní úrovni, se obrátilo na ERÚ, aby své rozhodnutí přehodnotilo, a zaslalo v této záležitosti dokonce dopisy premiérovi Vladimíru Špidlovi a místo-předsedovi vlády Pavlu Rychetskému. Jihočeský hejtman Jan Zahradník zdůraznil, že nelze jako jediné vysvětlení přijmout skutečnost, že kraj má nejnižší hustotu osídlení, a proto podle tvrzení distributorů má nejvyšší náklady na přenos energie v síti. I majoritní vlastníci Jihočeské energetiky, německá společnost E.ON a rakouská Energie AG, by si podle Zahradníka měli uvědomit, že současný monopol jednou skončí a zákazníci si budou moci vybírat. Dále se neuskuteční snížení cen elektřiny, které nad rámec cenového rozhodnutí ERÚ avizoval ČEZ. Předpokladem bylo, aby elektrárenská společnost získala většinový podíl v pěti distribučních společnostech. To se jí zatím nepodařilo. Ceny elektřiny může ERÚ měnit jednou ročně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).