Menu Zavřít

Dalimil Vyškovský: Politika výnosy neovlivnila

20. 6. 2013
Autor: Redakce

Od poslední reportáže z trhu úrokových sazeb se změnilo mnohé. V druhé půlce května a začátkem června výnosy masivně rostly. S poměrně malým počtem obchodů jsme spíše než na domácí impulzy reagovali na situaci na ostatních rozvojových trzích.

Eskalace politických problémů v Turecku, u nás méně zřetelná, ale o to více volatilní Jižní Afrika – to vše přineslo růst výnosů měsíce, možná roky neviděný. Desetiletý český státní dluhopis se v minulém týdnu posunul na 2,25 procenta.

Do jisté míry však takto velkou změnu můžeme přisoudit obracení vnímání trhu budoucího ekonomické vývoje. Po vleklé krizi se objevují signály zlepšování výkonu ekonomiky a možná spolu přebytkem krátkodobých peněz dodávaných centrálními bankami dochází k jakési „normalizaci“ dlouhodobých výnosů.

Z pohledu stabilního ekonomického vývoje je desetiletý výnos na úrovni kolem dvou procent stále extrémně nízko. Česká politická situace do vývoje zasáhla velmi málo. Krátkodobá reakce, zapříčiněná zejména opatrnějšími zahraničními investory, byla po prvních raziích na trhu viditelná, ale rychle se uklidnila jak na úrokových sazbách, tak na devizovém kurzu koruny.

Stále platí, že nominálně nízký dluh a víceméně stabilní ekonomika dělají z Česka pro investory příznivé prostředí. Případné předčasné volby a v nich prakticky jisté vítězství ČSSD se v levicově orientované Evropě nebere jako negativní zpráva. Náš „sametový“ pád vlády asi žádné další turbulence nevyvolá.

Chtělo by se však zopakovat: Takovéto neustálé fackování šancí něco zreformovat a opravit se nám v budoucnosti vrátí a budeme rádi, pokud s sebou přinese jen nějaké ty facky.


Čtěte také:

Bankám hrozí pád do dluhopisové pasti

Češi si koupili státní spořicí dluhopisy za 17,5 miliardy

BRAND24

K tureckým protestům se přidaly odbory, policie pokračovala v zatýkání


Autor je vedoucím obchodování s úrokovými sazbami v Komerční bance

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).