Menu Zavřít

Dalíkův kamarád šéfem BIS?

31. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Mezi politiky se spekuluje o vedoucím Úřadu vlády Janu Novákovi

V zákulisí Poslanecké sněmovny se objevují fámy, že ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang má být vyměněn. Ačkoli v souvislosti s novým šéfem tajné služby zaznělo i jméno plukovníka Jana Kubice, především z opozice pronikají na veřejnost zprávy, že ředitelem BIS by se mohl stát dvaatřicetiletý vedoucí vládního kabinetu Jan Novák. Ten tyto domněnky odmítá. „Netuším, kdo tuto informaci rozšiřuje, ale není to pravda,“ sdělil týdeníku EURO Novák. Spekulace odmítl i ministr vnitra Ivan Langer. „Zkuste spíše přemýšlet, kdo tuto myšlenku rozšiřuje. Je to hra o chaos,“ uvedl pro televizi Nova premiér Mirek Topolánek. Tím zřejmě narážel na to, že veřejně o Novákově možném jmenování zatím mluvili pouze poslanci sociální demokracie, a to předseda komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc a stínový ministr vnitra František Bublan. Ten by byl podle vlastního vyjádření velmi nešťastný, kdyby byl Novák jmenován. Vadí mu totiž, že je mladý úředník velmi úzce spjatý s Občanskou demokratickou stranou. Navzdory premiérovu odmítavému vyjádření se však v parlamentních kuloárech o Novákově jmenování stále mluví.
Pokud by se tato fáma nakonec ukázala jako pravdivá a premiér by jej do funkce jmenoval, znamenalo by to jednoznačně posílení Topolánkovy pozice. Šéf úřadu vlády totiž patří mezi premiérovy nejbližší spolupracovníky a také mezi blízké osobní přátele Topolánkova důvěrníka Marka Dalíka.

Novákova a Dalíkova cesta za kariérou.

Dalík do velké míry vděčí právě Novákovi za rozjezd úspěšné kariéry. V roce 1995, kdy byli oba mladíci zatím bezejmennými studenty politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, sehnal Novák oběma místo v prezidentské kanceláři Václava Havla. „Na fakultě jsem potkal spolužáka, který měl podobné zájmy jako já, a ten se prostřednictvím svých kontaktů dostal k Ivanu Medkovi, jenž tehdy vedl odbor vnitřní politiky. Ivan Medek si na nás našel čas, promluvil si s námi a usoudil, že náš zájem je opravdový a že bychom zřejmě mohli být v jeho odboru k něčemu platní,“ vzpomínal na Novákovu roli před lety Dalík.
V Kanceláři prezidenta republiky vydržel Novák osm let. Nejdříve pracoval na odboru vnitřní politiky, poté byl analytikem a bezpečnostním ředitelem prezidentské kanceláře. Zabýval se mimo jiné i prověřováním lidí, kterým měla být udělená prezidentská vyznamenání. Od roku 2003 byl potom ředitelem Bezpečnostního odboru kanceláře prezidenta. Z této funkce v září roku 2006 odešel na post vedoucího úřadu vlády. Do funkce šéfa úřadu Strakovy akademie ho Mirek Topolánek jmenoval na prvním zasedání vlády. Krátce poté, co ministři převzali své jmenovací dekrety. Novák převzal kancelář po šéfovi Paroubkova kabinetu Ivanu Přikrylovi.

BRAND24

Nátlak na Topolánkovou a trestní oznámení.

S Novákovým jinak úspěšným působením ve Strakově akademii je spojeno i několik kontroverzních událostí. Hladinu před dvěma lety rozvířila manželka premiéra Pavla Topolánková, podle které se úřad vlády začal zapojovat i do osobních problémů premiérského páru. Kancelář kabinetu jí totiž údajně zakázala účast na oficiálních podnicích po boku manžela. „Co se týká vysoce oficiálních akcí, pak mi bylo úřadem doporučeno, abych se jich nezúčastňovala,“ uvedla Topolánková v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. S těmito instrukcemi měl údajně za manželkou předsedy vlády přijít právě Jan Novák. Není ovšem jasné, zda to učinil na příkaz premiéra nebo někoho jiného. V zákulisí vlády se však mluvilo - jak jinak - o vlivu premiérova poradce Marka Dalíka.
Novák se na titulní stránky novin dostal ještě jednou, a to když musel čelit trestnímu oznámení, které na něho a na jeho zástupce podal vládní expert na nelegální obchody s drahokamy Michal Košelja. Ten tvrdil, že mu úřad brání v práci a odmítá přijímat zprávy o pašovaných diamantech. Těmi si údajně měly nechat platit některé české firmy od zahraničních partnerů. Úřad vlády tehdy obvinění rezolutně popřel.

Luxusní apartmá na zimu.

Novák, který ve funkci šéfa úřadu vlády bere nemalý plat kolem 75 tisíc korun měsíčně, si stejně jako Dalík a Topolánek umí své peníze užívat. Spolu s Dalíkem si například koupili luxusní byty v horské chatě ve Špindlerově Mlýně. Zatímco Dalíkův stodvanáctimetrový byt je největší z celého komplexu a mimo jiné se saunou a krbem, Novákův je skromnější, má pouze šedesát metrů čtverečních. Přesto stál tři miliony korun. „Peníze jsem měl částečně z vlastních úspor, zčásti od rodičů a sestry,“ řekl k tomu Novák. Podle informací deníku Blesk bývá v tomto bytě častým hostem i premiér Topolánek s partnerkou Lucií Talmanovou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).