Menu Zavřít

Ďáblovo znamení či znak homosexuality?

11. 2. 2008
Autor: Euro.cz

LEVORUKOST - Vůči levorukosti pojali lidé v dějinách mnoho předsudků. K násilnému přeučování na pravou ruku docházelo třeba i kvůli držení meče a štítu. V tuzemsku se od tlaku na leváky oficiálně upustilo až v roce 1967.

Leváci to v historii neměli lehké. Jejich vrozenou větší šikovnost na levou ruku označovala středověká církev za ďáblovo znamení, Inuité zase v levákovi viděli čaroděje. V některých arabských zemích nebo v Indii je dodnes levá ruka považována za nečistou, protože je používána na toaletě místo papíru.

K násilnému přeučování na pravou ruku vedly ovšem i více či méně praktické důvody. Šermíři měli mít meč v pravé ruce a štít naopak v levé, aby chránil stranu srdce.

Z anatomického hlediska je to sporný argument, protože srdce je ve skutečnosti téměř ve středu hrudi. Římské legie měly k přeučování svých vojáků na levou ruku logičtější pohnutku. Válečné úspěchy legií vycházely z dokonalé semknutosti bojové formace. Tu by levák opačným držením zbraně a štítu narušil.

BRAND24

I v novověku, dokonce až do dvacátého století, byla levá ruka považována za „méněcennou“. Ještě v soudobé češtině je mnoho rčení a slov, která to prozrazují: Má obě ruce levé. Je to na levačku. Je levý jak šavle. Levárna, levota, levoboček.

Uniformita byla vnucována i v českém školství až do roku 1967, kdy konečně stát oficiálně zavrhl tlak na přeučování levorukých dětí. Předsudky vůči levorukým ale mnohde přetrvaly. V současnosti se na levorukost, která souvisí s rozdílnou aktivitou mozkových hemisfér, zaměřují různé vědecké studie. Ta nejnovější, kterou loni uveřejnili tři kanadští vědci, například poukazuje na údajné spojení mezi levorukostí a homosexualitou. Mužská homosexualita je podle studie u levorukých zhruba o jednu třetinu pravděpodobnější než u heterosexuálů. U lesbiček je prý dokonce 91 procentní pravděpodobnost, že budou levoruké. I přes různé předsudky vůči levorukým každopádně v historii i v současnosti najdeme mezi leváky mnoho úspěšných osobností. Leváky byli například Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Johann Wolfgang Goethe nebo Nelson Rockeffeler.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).