Menu Zavřít

Cykloart

13. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Čeští umělci podporují cykloturistiku

Což takhle šlapat v objetí kvítků japonských sakur, osedlat Elvise nebo povozit mimina na rámu? Přesně tak ztvárnili svůj vztah nejen k jízdě na kole, ale i ke stavu cyklodopravy v Praze a dalších českých městech umělci v projektu Scott Art. České zastoupení švýcarské značky Scott zvolilo netradiční formu propagace jízdy na kole a oslovilo významné české výtvarníky a designéry, jejichž úkolem bylo jediné: vyladit model Scott Contessa k cykloobrazu svému. Pojízdné výsledky jejich práce jsou vystaveny v pražském showroomu značky. Firma dle informací týdeníku EURO plánuje oslovit i další umělce.
Co bude se sbírkou uměleckých bicyklů dále, se zatím neví. Inspirací by nicméně mohl být osud šesti speciálů značky Trek Lance Armstronga, na nichž vloni absolvoval Giro d’Italia a Tour de France fenomenální cyklista poté, co přemohl rakovinu. Kola, vydesignovaná světovými umělci, jako jsou Damien Hirst, Brian Donnelley alias KAWS či Jošitomo Nara, se vloni v říjnu vydražila v newyorské aukční síni Sotheby’s za celkem 1,125 milionu dolarů. Ty putovaly na konto Armstrongovy nadace Livestrong pomáhající lidem s rakovinou.

(popisky)
Batolata (David Černý). „Ač majitel auta, letadla a motorky, na kole stejně strávím nejvíc času,“ říká výtvarník, který na kole najezdí až čtyři sta kilometrů za měsíc. Na rozdíl od Amsterodamu, Mnichova či Berlína je dle něj jízda po Praze vzhledem k totálnímu prosazování individuální automobilové dopravy spíš kaskadérský výkon a boj o přežití.

Božský Elvis (Jiří Votruba). Pro malíře, grafika a ilustrátora je kolo prostředkem k individuálnímu útěku z města do přírody. „Jezdím na něm často a rád, obvykle v křivoklátských lesích, mimo vyznačené cyklostezky a v běžném oblečení, v němž se po slezení nestydím normálně pohybovat,“ říká milovník komiksů a pop-artu.

BRAND24

Jarní kolo pro holky (Maxim Velčovský, Jakub Berdych). „Na skládacím minikolečku jsem projel kus Tokia, fantastické scenérie nabízí ze sedla Amsterodam a rád bych si takhle prohlédl i New York,“ říká designér Velčovský, na jehož společný výtvor padl umělý strom sakury a mnoho tub lepidel. A upozorňuje, že „vedle vytuněných karbonových děl existují i eko-kola z bambusu“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).