Menu Zavřít

Cyklistický výrobce Specialized se v Česku zbavil obchodů

25. 8. 2016
Autor: ČTK

Kalifornská firma Specialized Bicycle Components prodala svou českou dceřinou maloobchodní firmu Peksport, která distribuuje špičková kola, doplňky a oblečení pro cyklisty a sportovní nadšence. Americká společnost patří k největším světovým výrobcům sportovních kol.

Peksport za nižší desítky milionů korun koupila přeloučská firma Velocentrum Voleský. „Ano, dokončili jsme prodej maloobchodní prodejní divize v České republice na začátku srpna,“ potvrdil řídící partner PwC Legal Bořivoj Líbal, který zastupoval Specialized.

Americká firma koupila firmu v Česku v roce 2008 od svého tehdejšího dealera Zdeňka Löffelmanna, jemuž se od začátku v roce 1998 za deset let podařilo prodeje navýšit až na 16 tisíc kol ročně. Společnosti Specialized se dařilo i pod americkým vedením – v 2013 měla v Česku, na Slovensku a Polsku celkový obrat skoro 500 milionů korun.

BRAND24

Specialized Bicycle Components navrhuje a vyrábí kola, doplňky a oblečení pro cyklisty od roku 1974. Na jejich kolech jezdí řada profesionálních cyklistických stájí, včetně třeba Saxo. Cyklistický závod Tour de France na něm vyhrál i španělský jezdec Alberto Contador, jeden ze šesti závodníků, jemuž se podařilo vyhrát všechny prestižní cyklistické podniky.

Specialized prodává sortiment od horských kol přes silniční až k dětským kolům. Kalifornskou firmu založil Mike Sinyard, který prodal svůj VW autobus, aby měl na cyklovýlet do Evropy. V Itálii tehdy nakoupil řídítka a další díly kol Cinelli a začal je prodávat doma s přirážkou 15 až 20 procent.

Čtěte o uplynulých i příštích Olympijských hrách:

Tokio 2020: roboti, umělé meteority a žádní bílí sloni

Medaile jsou rozdány. Jak Rio obstálo?

Prázdná tribuna na zahajovacím ceremoniálu olympiády v Riu (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).