Menu Zavřít

C&W: Objem investic ve střední Evropě loni překročil šest miliard eur

18. 1. 2012
Autor: profit

Investiční aktivita ve střední Evropě v roce 2011 výrazně vzrostla, investice na hlavních trzích dosáhly 6,1 mld. eur (156,5 mld. Kč). Je to více než dvojnásobek oproti 2,9 mld. eur (74,39 mld. Kč) investovaných ve střední Evropě v roce 2010. Dnes to sdělila firma Cushman & Wakefield (C&W).

Foto: Profimedia.cz

V čele regionu zůstává s transakcemi v hodnotě 2,58 mld. eur (66,18 mld. Kč) i nadále Polsko, Česká republika však zaznamenala nejvyšší meziroční nárůst objemu transakcí: ze 479 mil. eur (12,29 mld. Kč) v roce 2010 na 2,2 mld. eur (56,43 mld. Kč) v roce 2011. Na Slovensku byly v roce 2011 uzavřeny transakce v hodnotě 263 mil. eur (6,7 mld. Kč) oproti 53 mil. eur (1,3 mld. Kč) v předchozím roce.

Mimořádný výkon českého a slovenského trhu odráží, nakolik se zlepšuje vnímání těchto trhů mezi zahraničními investory. Svůj vliv má také neustále rostoucí počet domácích investorů. To vytváří vynikající startovní pozici pro další silný rok. Již dnes jsou v přípravě velké transakce, a pokud dojde k jejich uzavření, mohl by letošní celkový objem investic v České republice dosáhnout podobné částky jako v uplynulých dvanácti měsících. Rovněž očekáváme, že na trh bude proudit kapitál z nových zdrojů,“ uvedl James Chapman, vedoucí investičního týmu v C&W v Čechách a na Slovensku.

Překročení hranice šesti mld. eur ve střední Evropě za rok 2011 se očekávalo na základě dobrých výsledků v prvním a zejména pak třetím čtvrtletí. Ovšem ve čtvrtém čtvrtletí se slibný vývoj zastavil. Investoři zohlednili neklid v eurozóně a banky zvolnily v poskytování půjček.  Obliba jednotlivých segmentů na straně investorů se v roce 2011 oproti předchozímu roku v podstatě nezměnila. Na středoevropské úrovni převládaly investice do maloobchodu, byť jejich podíl poklesl ze 49 procent v roce 2010 na 40 procent v roce 2011. Investice do kancelářských nemovitostí se v roce 2011 udržely ve výši 37 procent a investice do průmyslového segmentu se v roce 2011 vzrostly z osmi procent na 15 procent.

„Podíl maloobchodu na celkových investicích v České republice činil 51 procent a překonal tak středoevropský průměr. Díky prodeji dvou významných průmyslových portfolií developera VGP byl loňský rok mimořádný také z hlediska investic do průmyslových parků – jejich podíl dosáhl 23 procent. Zato investice do kancelářských nemovitostí zůstaly s 26 procentním podílem za středoevropským průměrem. V letošním roce by se však toto rozdělení mělo změnit, neboť očekáváme silný nárůst objemu investic do kanceláří,“ nastínil James Chapman.

BRAND24

Přestože panovala obecná shoda v tom, že Polsko v roce 2011 dosáhlo statutu nejvýznamnějšího trhu, ne všichni investoři vyhledávali bezpečné investice. U řady z nich se projevil silný důraz na hodnotu, v důsledku čehož je z Polska odlákaly relativně atraktivnější ceny v České republice.  V České republice připadalo na mezinárodní kupující celkem 76 procent objemu všech transakcí. Zbývající 24procentní podíl tvoří domácí investoři (tzn., že domácí investoři proinvestovali 544 milionů euro). Nejaktivnějším domácím hráčem byl investor CPI.

Vzhledem ke složitější finanční situaci neočekáváme, že by se objem transakcí ve střední Evropě za rok 2012 vyrovnal loňskému roku – naše předpověď je zhruba pět miliard eur,“ okomentoval výhled na letošní rok na středoevropské úrovni Charles Taylor, partner C&W.  Cushman & Wakefield je největší soukromá firma poskytující služby v oboru komerčních nemovitostí na světě. Byla založena v roce 1917, má 234 kanceláří v 61 zemích a více než 13 000 zaměstnanců. Na český trh vstoupila v roce 1993 a v současné době ve své pražské a bratislavské kanceláři zaměstnává 128 lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).