Cvrček v karamelu jako bonbonek

08. srpna 2010, 02:00 - Tomáš Hájek
08. srpna 2010, 02:00

Nemám rád pavouky, šváby a ani jinou hmyzí havěť úplně nevyhledávám... Tedy jejich přítomnost. Pokud jde však o hmyz jako pochutinu, jako jídlo, přišel jsem mu na chuť už před pár lety a při mých cestách po světě místní hmyzí speciality vyhledávám často cíleně.

Autor: Tomáš Hájek

Začalo to snad před deseti lety. Tehdy profesoři Dalibor Povolný s Marií Borkovcovou uspořádali v Brně na Mendelově univerzitě přednášku na téma hmyz a jeho využití v kuchyni. Šel jsem tam spíše ze zvědavosti. A ochutnal jsem prvního švába! Výklad obou vysokoškolských pracovníků byl natolik sugestivní, navíc sami polykali hmyzí pochoutky takřka živé, takže jsem ke konci asi dvouhodinového sezení zakončeného ochutnávkou neměl ani jinou možnost. Představa nožiček cvrčka mezi zuby mi stále nedělala dobře, ale když člověk upraženého hmyzáka hodí do pusy jako třeba popcorn a stejně ho pochroupe, vlastně ani nic nepozná. Hmyz totiž přebírá chuť koření, které při jeho přípravě použijete. A tak když jsem dostal do ruky usmaženého švába, který se jí v podstatě jako kreveta, rozlomit a vysát, už to šlo nějak samo.

Podobných přednášek jsem poté absolvoval několik. A rozšiřoval si portfolio o nejrůznější hmyzí druhy. Cvrčci mi přestali dělat obtíže, pochutnával jsem si na moučných červech. Skutečně pochutnával je, myslím, to správné slovo. Jíst hmyz je totiž především záležitost mysli! A čím je člověk starší, tím hůř si na to hlava zvyká. Od malička nám v našich zeměpisných šířkách překládají, že hmyz je něco odporného, přitom cvrček v karamelu je opravdu bonbonek. Navíc když jsem začal jezdit po světě, zjistil jsem, že jíst hmyz je více než normální v mnoha zemích.

A tak jsem v Mexiku na tržišti v Oaxace koupil pytlík cvrčků na chilli jen tak na chuť, na doma pak cvrčky vkusně a hlavně průmyslově zabalené v plastové nádobě. Do batůžku mi prodavač přihodil i pytlík červů, kteří se dávají do mezkalu – takové mexické slivovice. Na posledním výletě po Kambodži jsem zase v Phnompenhu neodolal stánku se sarančaty, vodními plošticemi, tarantulemi a larvami. Jako pytlík brambůrek tam tyhle hmyzí pochoutky konzumuje kde kdo. Chápu, že mnohým lidem může být konzumace odporná, ale pokud jste jen trochu hlava otevřená, zkuste to na vlastní kůži. Je to zajímavá zkušenost.

Mohlo by vás zajímat

Finance
ČNB reguluje výši hypoték. Kolik mohou banky půjčovat v zahraničí?
Vyřizování dětského pasu nenechávejte na poslední chvíli. Rychlopas se prodraží.
Praktický návod: jak začít s bitcoinem – výběr vhodné peněženky
EU: Jak vysoké je zdanění práce u podprůměrných mezd?
Macron ve stopách Babiše
Auta
Prohlédli jsme si nový Opel Grandland X. Jak prostorný je…
Škoda vyrobila už šest milionů Octavií
Na prodej je krásná Škoda 130 RS. Její cena vás ale pravděpodobně nepotěší
Kia Optima Sportswagon Plug-in Hybrid jezdí za 1,4 litru na 100 km
Škoda Citigo má i po faceliftu pořád co nabídnout (první jízdní dojmy)
Technologie
Tip: Jak skrýt ikonu Windows Defenderu v oznamovací oblasti? [Windows 10]
Ve Windows Storu se objevil neoficiální, ale funkcemi nabitý klient pro Google Play Music
Objevily se těžní verze Radeonů Polaris. Na trh se vrací RX 470, někdy i s výstupy
Den D přišel. Evropská komise udělila Googlu rekordní pokutu 2,42 miliardy eur
Legendární John Romero prodává Dooma II. Na diskety se vám i podepíše
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít