Cvrček v karamelu jako bonbonek

08. srpna 2010, 02:00 - Tomáš Hájek
08. srpna 2010, 02:00

Nemám rád pavouky, šváby a ani jinou hmyzí havěť úplně nevyhledávám... Tedy jejich přítomnost. Pokud jde však o hmyz jako pochutinu, jako jídlo, přišel jsem mu na chuť už před pár lety a při mých cestách po světě místní hmyzí speciality vyhledávám často cíleně.

Autor: Tomáš Hájek

Začalo to snad před deseti lety. Tehdy profesoři Dalibor Povolný s Marií Borkovcovou uspořádali v Brně na Mendelově univerzitě přednášku na téma hmyz a jeho využití v kuchyni. Šel jsem tam spíše ze zvědavosti. A ochutnal jsem prvního švába! Výklad obou vysokoškolských pracovníků byl natolik sugestivní, navíc sami polykali hmyzí pochoutky takřka živé, takže jsem ke konci asi dvouhodinového sezení zakončeného ochutnávkou neměl ani jinou možnost. Představa nožiček cvrčka mezi zuby mi stále nedělala dobře, ale když člověk upraženého hmyzáka hodí do pusy jako třeba popcorn a stejně ho pochroupe, vlastně ani nic nepozná. Hmyz totiž přebírá chuť koření, které při jeho přípravě použijete. A tak když jsem dostal do ruky usmaženého švába, který se jí v podstatě jako kreveta, rozlomit a vysát, už to šlo nějak samo.

Podobných přednášek jsem poté absolvoval několik. A rozšiřoval si portfolio o nejrůznější hmyzí druhy. Cvrčci mi přestali dělat obtíže, pochutnával jsem si na moučných červech. Skutečně pochutnával je, myslím, to správné slovo. Jíst hmyz je totiž především záležitost mysli! A čím je člověk starší, tím hůř si na to hlava zvyká. Od malička nám v našich zeměpisných šířkách překládají, že hmyz je něco odporného, přitom cvrček v karamelu je opravdu bonbonek. Navíc když jsem začal jezdit po světě, zjistil jsem, že jíst hmyz je více než normální v mnoha zemích.

A tak jsem v Mexiku na tržišti v Oaxace koupil pytlík cvrčků na chilli jen tak na chuť, na doma pak cvrčky vkusně a hlavně průmyslově zabalené v plastové nádobě. Do batůžku mi prodavač přihodil i pytlík červů, kteří se dávají do mezkalu – takové mexické slivovice. Na posledním výletě po Kambodži jsem zase v Phnompenhu neodolal stánku se sarančaty, vodními plošticemi, tarantulemi a larvami. Jako pytlík brambůrek tam tyhle hmyzí pochoutky konzumuje kde kdo. Chápu, že mnohým lidem může být konzumace odporná, ale pokud jste jen trochu hlava otevřená, zkuste to na vlastní kůži. Je to zajímavá zkušenost.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Víte, kdo vlastní vaši banku? Ital, Rus, Rakušan, nebo Čech?
Auta
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do…
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Nokia 8 je tady. Znovuzrozená značka konečně představila špičkový telefon
Continental znovu vynalezl kolo, aby mohly elektromobily lépe brzdit
Technologie
GPS, laser a bohatá sklizeň: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Postrach fotografů a fotobank. Google umí perfektně odstranit vodoznak
Intel: top Coffee Lake má o 11 % lepší výkon v jednom vlákně. Kvůli AMD přejmenuje čipset
Evleaks kazí překvapení další Korejcům. Takhle bude vypadat LG V30
Čeští Warhorse Studios vnadí dalším trailerem na Kingdom Come: Deliverance (video)
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít